Петков: Връщам мандата на президента! В НС няма 121 смели депутати, които до застанат до мен и промяната!

България отблизо

По всичко личи, че „Продължаваме промяната“ не успява да събере подкрепата на 121 депутати за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Това стана ясно от изказването на премиера в оставка Кирил Петков при откриването на междусистемната газова връзка в района на гръцкия град Комотини.

„За съжаление това, което видяхме в днешния ден, е, че нямаше 121 човека, които да кажат, че не ги е страх. До този момент мисля, че мандатът ще бъде върнат, за съжаление, без да имаме подкрепата на 121 депутата“, каза Петков.

Той призна, че е възможно политическата криза да се превърне в газова.

„Нашите партньори не знаят какво би направило едно следващи правителство – плащане или не в рубли и т.н. Затова съседните страни, през които трябва да мине газът, изчакват да видят какво ще се случи. Тази политическа криза наистина струва много“, заяви Кирил Петков.

Като съпредседател на „Продължаваме Промяната“ той добави, че от партията ще подкрепят всичко, но няма да допуснат преговори с Делян Пеевски, Бойко Борисов и Слави Трифонов. Според него са изпуснати „редица шансове“ – законопроектите, нужни за Плана за възстановяване и устойчивост, промените в КПКОНПИ и т.н.

Според Петков партията ще продължи да бъде открита за провеждане на диалог с потенциални партньори до самия край на днешния ден, когато номинираният за премиер Асен Василев трябва да върне папката с връчения проучвателен мандат на държавния глава.

„Дори и тази сутрин нашите депутати продължиха комуникацията с депутатите от „Има такъв народ“, за да има кажат да оставим политическите разлики настрани“, коментира Петков, но отбеляза, че на този етап няма постигнато мнозинство от 121 народни представители.

„Нашата борба ще продължи. България трябва да се освободи от това задкулисие, което толкова години е задушавало средствата на българските данъкоплатци“, каза още Кирил Петков.

Той увери, че „Продължаваме Промяната“ осъзнава историческата си отговорност и полага всички усилия за създаване на кабинет.

„Очаквах, че историческата тежест и съвестта на хората ще надделеят над страха. Ще бъдем до последния момент отворени за диалог, но ако това не се случи, ще знам, че сме изпълнили нашето обещание към българския народ по истински начин“, подчерта Петков

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *