Петков отговори на Бойко: Найо ми каза да кажа на Борисов, че този министър е на ГЕРБ

България отблизо

Еврокомисарт Рейндерс поздрави и правителството и парламента за работата, която сме направили. Той каза, че стъпките в посока промяна на Конституцията наиситна са значителни, закона за комисията са противодействие на корупцията го оцени високо. Но сега той казва, че трябва да изберем независими хора в тези институции. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ Кирил Петков след срещата с еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс.

„Колкото са по-независими и колкото са по-отдалечени от политическите партии, толкова по-добре. Другото, което каза, е, че процесът как ги избираме, трябва да бъде максимално прозрачен, за да стигнем до тези независими хора“, добави той.

По думите му, ЕК ще следи много внимателни тези закони, които са направени, дали ще се попълнят с хората, които ще докарат крайния резултат.

„Бойко Борисов днес главно е говорил с Найо – нашия пиар (Найо Тицин – бел. ред.). Аз също говорих с него. Найо ми каза да предам на Борисов да не се притеснява толкова много, че всъщност голяма част от бъдещето на това правителството, ще се случи, когато имаме симетрия и във външните отношения, но и си говорим истината. Найо ми каза, че министърът на МВР е на ГЕРБ, така че няма смисъл да се правим, че не е. Найо ми каза, че когато си бил вече премиер, спокойно може да си външен министър, защото човекът, който държи най-важните дипломатически отношения в една държава, е премиерът“, обясни Петков в отговор на изявление на Бойко Борисов, че ГЕРБ имат само едно министерство.

 

 

„Което Найо каза, че най-много държи, е регулаторите и бъдещите назначения в регулаторите да попаднат в наистина независими хора, да има истински процес и как това се случва да бъде урегулирано по най-правилния начин. След тези думи на Найо, единственото, което мога да направя, е да ги предам на г-н Борисов“, добави той. Петков направи лапсус и каза буквално „да го продам“.

По отношение на ротацията Петков заяви: „Найо наистина има доверие и на Мария Габриел и на Николай Денков и Найо препоръча и на мен и на г-н Борисов да изчакаме докато те дадат крайните си становища. Найо също ми каза да не се притеснявам, че когато говорим с медиите, казваме нещата, които ни правят симпатични, защото, Найо каза, че това са истинските неща, за които се борим“.

В отговор на обвиненията срещу него в корупция от страна на Бойко Борисов, той каза: „Едно нещо, за което съм сигурен, е, че нито стотинка, освен заплатата, която вземам от този парламент, нямам друг доход. Мога да го декларирам и всички проверяващи могат да го направят. Даже бих се радвал да направим толкова силна комисия за протодействие на корупцията, че да може наистина цялото българско обществои да се довери, след като направи проверка на всички политици, за които има някакви съмнения“.

„Аз гарантирам, че и акад. Денков, и Асен Василев, и спортния министър по никакъв начин не са замесени в корупция. Но аз съм сигурен че системата въобще не е изчистена напълно и по всички структури всички ние трябва да се борим ежедневно с корупцията и затова такъв силен антикорупционен закон беше направен и сега трябва да има хора, които да дадат смисъл на всичко това“, заяви Петков.

„Но Найо ми каза да кажа на Бойко Борисов да не се притеснява за спортния министър. Човекът е много чист и прави най-дооброто, което може да се направи в тази ситуация“, добави той.

„В тая политическа конкуренция всеки се дебне толкова много, че това е може би най-бързият начин да изчистим всякакви съмнения за корупция. Особено на най-високото ниво това премахва риска от корупция. Надолу, за съжаление, ни  трябват истински иснтиуции, които да работят“, смята Петков.

„Въпросът за Мария Габриел е дали качествата ѝ като добър външен министър ще бъдат добри качества като премиер. Аз лично смятам, че ще бъдат добри качества. Но едно съм сигурен. Когато сте бил премиер и когато сте седели с всички премиери в Европа, вие не само сте на нивото на най-висшата дипломация, вие наистина можете да се справяте с всякакви проблеми. А когато те работят в отбор, това вече дава истинската сила на България“, посочи той.

„И затова Найо ми каза: „Нека ги оставим те да работят в тандем, а не да се опитваме да им се намесваме с някакви препоръки“, завърши той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *