„Лукойл“ предупреждава сглобката: С тези „решения“, рафинерията ще спре работа още в началото на следващата година

България отблизо

Отмяната на възможността рафинерията на „Лукойл Нефтохим – Бургас“ да изнася нефтопродукти, които не могат да се реализират на българския пазар, от 1 януари 2024 г. е равносилно на отмяна на дерогацията още от декември месец 2023 г. това заявяват тази сутрин в позицията от компанията, разпратена и до медиите.

Вчера на извънреден брифинг в Народното събрание и след среща на ГЕРБ, ДПС и финансовия министър Асен Василев бе обявен план в две стъпки за спиране на работата на Нефтохим с руски петрол. Той предвижда отмяна на квотите за износ от 1 януари, а от 1 март – пълна отмяна на дерогацията и рафинерията да премине изцяло на неруски петрол.

„Луклойл“ предупреждава, че да не могат да изнасят нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, е фактически отмяна на дерогацията и ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а съответно и до спиране на производството. От „Лукойл“ определят това спиране като „принудително“. „Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар.“

От „Лукойл“ призовават институциите към диалог и намиране на друго решение – изпълнимо и безрисково.

Ръководството на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ заявява готовност да окаже активно съдействие по този въпрос.

Източник Нюз.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *