Петър Витанов: Не може да имаме доверие на депутатите, ще има референдум за Трети март, колкото и да се крият!

България отблизо
Не може да имаме доверие на депутатите, че ще се откажат от идеята да сменят датата на националния ни празник – Трети март. Подписката за референдум продължава и ще има такъв. Така евродепутатът и председател на Инициативния комитет за запазване на Трети март като национален празник на България Петър Витанов коментира вчерашното гласуване в Народното събрание пред радио К2.

Проектът за промени в Конституцията на първо гласуване в пленарната зала бе подкрепен от 161 народни представители. „Против“ бяха – 57 депутати, нямаше въздържали се. Част от този проект са и текстовете за „Утвърждаване и укрепване на българската държавност“, според които се предлага националният празник на България да е 24 май – Ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата. Именно това намерение на мнозинството от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС накара политици, интелектуалци, учени, журналисти, студенти, спортисти да направят инициативен комитет, който започна подписка за референдум в цялата страна.

 

„На тези хора не може да разчита, ако пипнат националната памет, ще прелее чашата“, добави Витанов, визирайки управляващото мнозинство. Според него заявките, че това предложения ще отпадне между двете четения са продиктувани от силните негативни обществени нагласи. Последните социологически проучвания показаха, че за 70% от българските граждани Трети март е националният празник.

 

Петър Витанов коментира и действията на правителството и парламента по отношение на сектор „Енергетика“.

 

„България като страна е поела ангажименти преди десетилетие за намаляване на
въглеродните емисии. Механизмът за капацитет е възможността да бъдат подпомагани чрез държавна помощ производствата, но това няма да е позволено през 2025 г. Държавата дотираше с няколкостотин милиона тези мощности досега. Други страни договориха дерогации, но ние не го направихме“, припомни Витанов, който посочи, че проблемите са замитани дълго време код килима и по време на управлението на ГЕРБ.

 

Евродепутатът-социалист е на мнение, че в момента политиците лъжат хората и бизнеса.

 

„Това е бомба със закъснител, която гръмна днес, въпреки че от години предупреждавахме какво ще се случи. Вината на днешните управляващи е, че нямат енергийна стратегия. Ние не знаем нито с какво ще заменим мощностите, нито каква индустрия ще има в този район, в който хиляди хора ще останат без работа. Не е въпросът за „нашите и вашите“ фирми, а за това какъв поминък могат да имат образованите и обучени хора, които момента работят там.

 

Витанов коментира и темата за демографията, която беше във фокуса на Групата на
българските социалисти в ЕП.

 

„Днес се занимаваме с друго злободневие, но това е темата на темите, защото специалистите говорят, че България се превръща в демографска пустиня. А демографията не е важна за партиите в Народното събрание. Но както е тръгнало няма да има и кой да избира тези депутати след няколко години“, каза още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *