Извънредно: Полицията арестува миньори и енергетици! Граждани се присъединяват към протеста за подкрепа

България отблизо

Има арестувани на протеста на енергетиците и миньорите, които за пореден ден блокираха магистрала „Тракия“.

Около 11 часа протестиращите се опитаха да блокират обходния път, който в момента поема трафика от магистралата край старозагорското село Ракитница. Протестиращите не са се подчинили на полицейското разпореждане да освободят пътното платно, в резултат на което има задържани лица, потвърди за БНР директорът на Областната дирекция на МВР – Стара Загора комисар Лазар Христов.

В момента движението там е възстановено и се регулира от полицията. Поради засиления трафик се образуват колони от автомобили, но пътят е проходим. Автомагистрала „Тракия“ и детелината край Стара Загора остават блокирани от Чирпан до Нова Загора, а също и пътя Хасково – Стара Загора.

Няма промяна в позицията на протестиращите. Те ще продължат да отстояват исканията си за ясни гаранции за работните си места, оттегляне на плана от Брюксел и предоговаряне на Териториалните планове за тъй наречения справедлив преход.

Ето как Бисер Бинев, председател на синдикалната организация на  КТ „Подкрепа“ в мините, коментира приетата от парламента късно снощи Пътна карта за климатична неутралност на България, според която производството на ток от въглища в България ще продължи до края на 2038 година.

„Дори и в тази пътна карта с промените, които направиха и гласуваха снощи в Народното събрание – там е записано, че 2026 година може да има разполагаеми въглищни мощности, след предоговаряне на решението на Народното събрание от 12 януари 2023 година. Това са едни много дълги процеси и пак се повтарям – пожелателно е. Защото дали Европейската комисия ще предоговори с нашата държава тези 40% никой не може да гарантира към днешна дата“, каза Бинев.

Той посочи, че ако Брюксел не иска предоговаряне, тогава правителството трябва да постъпи, както повеляват българските интереси, защото то е избрано от българските граждани, а не от Брюксел. И има задача да защитава точно българските интереси, а не нечии други заповеди откъдето и да идват те.

На блокадата на магистрала „Тракия“ с напредването на деня към протестиращите се присъединяват все повече техни колеги и други граждани, които подкрепят исканията.

„Крайно време е цяла България да разбере, че хората в страната избират парламент, който парламент да се грижи за техните интереси“, казват протестиращите.

„За да я има България за децата ни, довела съм моето 10-годишно момченце. То иска да види какво е протест – има ли такава неправда и то да знае какво да прави напред във времето“.

„Шести пореден ден държим така фронта“, казаха част от протестиращите

Затворени са няколко ключови пътни артерии в Старозагорска област и водачите на автомобили трябва да избират обходните маршрути.

Източник Днес.бг

Tagged

1 thought on “Извънредно: Полицията арестува миньори и енергетици! Граждани се присъединяват към протеста за подкрепа

  1. Германия може да отвори въглищните централи, а България да ги затвори! Двойните стандарти на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *