Петър Стоянов се нахвърли на Жан Виденов и комунизма. Били го репресирали

България отблизо

Тези дни се навършват 26 години от събитията на 10 януари 1997-а. Тогава страната беше на ръба на гражданска война. Спестяванията на българите изгоряха във фалиралите банки. Хиперинфлацията обезцени лева до степен, че един хляб струваше 400 лева. При това само сутринта.

Вечерта, същият този хляб вече струваше вече 450 лева. Някои може би са забравили какво бедствие беше сполетяло страната. Затова ще си го припомним заедно с президента Петър Стоянов. Тогава, през 1997 година той току що беше избран за президент и става единственият държавен глава още от царско време, който не е бил член на БКП. Най-голямата криза в новата история го заварва още преди да е пристъпил прага на президентството.

 

До завършване на гимназията не са му разказвали за миналото на баща му. Той е съден за национализъм след 9 септември. Оказва се обаче, че е късметлия, защото мнозина са избити. След излизане от затвора го пращат в концлагер.

„Сянката на ДС беше навсякъде. Завърших право и се представих много добре на един конкурс за специализация в Западна Европа. Извикаха ме и ми казаха, че съм одобрен, но не ме изпратиха, отговориха ми уклончиво, досието на баща ми Стефан ги е спряло“, спомня си той. И допълва, че месеци преди ноември 1989 г. е канен в телевизия за съводещ и приема. По-късно обаче се отказват, отново заради миналото му.

„Не съм бил нито репресиран, нито герой. Просто са ни казвали как да се движим. Съучастници в голямата комунистическа лъжа са и тези, съгласявали да живеят в нея, аз съм от тях. “

По думите му през януари 1996 г. СДС води разговор за президентската кандидатура, но предвид доминацията на БСП, няма много желаещи. „Не успях да убедя Петър Константинов, а аз харесвах и Йордан Соколов. Един ден Иван Костов ми каза, че жена му и дъщеря му са ме смятали за подходящ. Лутайки се какво да правим, СДС – София ме номинира за кандидат, а оттук нататък нещата се развиха по ясен сценарий“, разказа Стоянов.

Tagged

2 thoughts on “Петър Стоянов се нахвърли на Жан Виденов и комунизма. Били го репресирали

  1. Още един банкяр който бесрамно лъже .Децата на анти комунистите не ги допускаха да се издигнат а той завършил право и преследван Това го говори на някоя селска вечеринка белким ти повярват

  2. ЛЪЖЕ§Ц……………….евреина си остава евреин …………………….вари го печи го ………..това е ! ЮДЕО – ХАЗАРИН ……………станал президенг защото жената и дъщерята на КОСТОВ го одобрили за президент на нещастната ни страна ???? ! дори пловдившчани те са го познавали ………………………………завършил право ?! ?! ?! …………………….кой завършваше право преди 10.10.1989 г ……….За такъв като него …или на какъвто се пише , правото беше категорично забранено с указ на БКП ……………………….АМА го разгледали изучили и двете ГОСПОЖИ Костови го одfбрили като КОН на конски пазар ……….харесали го по зъбите !!!! този негодни съветваше нас истинските българи ДА СЕ ОТКАЖЕМ от СУВЕРИНИТЕTA СИ в полза на Католико протестанjския евроатлантически свят ………………..е това се нарича С В И Н Я ……….GROSE SCHVAINE !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *