Мартин Владимиров: Има съмнения, че октомври сме внесли втечнен газ от Русия през Гърция, служебното правителство предава демокрацията!

България отблизо
Още октомври в Центъра за изследване на демокрацията публикувахме анализ, в който посочваме, че има рискове Русия да заобиколи санкциите на Европа и да започне да изнася повече втечнен газ. Има много клиенти на този втечнен газ, особено в Южна Европа – Испания, Португалия, Гърция. Това може да е канал за внос на природен газ от трети страни. Има съмнения, че през октомври сме внесли втечнен природен газ от Русия през Гърция.

Това заяви пред bTV енергийният експерт Мартин Владимиров.

 

Според него в новия указ на президента на Русия Владимир Путин няма условие за възстановяване на доставките на природен газ. По-скоро, смята Владимиров, “Газпром” търси начин да вземе парите си от неизпълнените договори, но не гарантира доставки на синьо гориво.

 

Енергийният експерт бе категоричен – България не трябва да се стреми към нов договор с руския енергиен гигант.

 

По думите му руските доставки в Европа са се сринали до 9% спрямо санкциите, но има риск Русия да започне да изнася повече втечнен газ в опит да ги заобиколи.

 

“В момента ситуацията е много позитивна за природния газ в цяла Европа. Имаме рекордно пълни газохранилища за сезона, има свръх предлагане на втечнено синьо гориво. Цените тръгнаха надолу, това е от ключово значение за Европа да излезе от зимата с високи нива на запълняемост на газохранилищата, така че да няма нужда да купува газ през лятото”, коментира още Владимиров.

 

Той коментира и утвърдената вчера цена на синьото гориво от КЕВР – 179,33 лв. за мегаватчас през януари, скок с 22,7% спрямо декември.

 

“Цената на природния газ за крайните потребители ще се увеличи, но с много по-малко отколкото се очакваше, а именно 40%. Причината за това са високите температури в цяла Европа, което намали търсенето на газ”, каза Владимиров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *