Плевнелив: Ще се радвам, ако „Лукойл“ се махне от крадливите руски ръце и попадне в добри европейски

България отблизо

Ако бях президент, щях да се радвам „Лукойл“ да се продаде и най-после от руски ръце, този стратегически актив да попадне в разумен собственик, който да си плаща данъците. Същевременно, за да имаме предсказуемост, не може от днес за утре законодателството да се променя. Идеята на ГЕРБ за отнемане на дерогацията ми се струва нездравословна, не бих я одобрил като държавен глава. Решението бе взето от парламента и съгласувано на европейско ниво. Това заяви президентът в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев за „Офанзива с Любо Огнянов“.

Той смята, че може би има риск руски газ да преминава „пакетиран“ като турски. „Договорът с „Боташ“ е асиметричен в тяхна полза. Нека да видим истината за този контракт, който ни заробва с десетки милиарди. И Денков, и Габриел са умерени, мъдри и спокойни, имат дългосрочен план и правят правилните неща. Доверявам им се, мисля, че правителството трябва да продължи работа до президентските избори през 2026 г. Част от министрите могат да бъдат сменени при ротацията“, посочи той.

Плевнелиев коментира и глобалната ситуация. „Политическото ръководство на „Хамас“ живее необезпокоявано в Турция и Катар. Оттам се бълва цялата пропаганда. Беше изключително важно европейските лидери да опитат да предотвратят ескалация на конфликта в Газа, в която може да се включи трета страна, например „Хизбула“. Наблюдаваме рекорден брой регионални конфликти, дай Боже да няма глобален. Живеем в много труден, но важен период от историческа гледна точка. В момента се движим по плана на лошите – „Хамас“ постига всички свои цели и дори повече. Голямата драма е, че западното ръководство не си дава сметка – терористите винаги очакват прекалена реакция – това, което направи Израел е в техния план. Мъдрото действие на САЩ ще бъде в посока дипломация, която да изкове демократичен подход срещу диктаторите и терористите“, смята той.

По думите му се намираме в преходен период – между един световен ред, който губим и един, който тепърва трябва да създадем. „В момента тортата се реже наново – глобалните и регионалните сили слагат амбициите си на масата. В Близкия изток има три регионални сили – Саудитска Арабия, Иран и Турция. Те се мразят една друга и си спретнаха всички възможни конфликти с финансирани от тях организации. Египет прие по-мирна роля, въпреки че тя е четвъртата регионална сила. Иран от десетки години тренира и обучава „Хамас“ и „Хизбула“, за да извършат като проксигрупировки различни деяния. В Израел имаше терористична атака, при която бяха убити над 1000 евреи, целият свят трябва да я заклейми. Кой налага вето, за да не бъде осъдена „Хамас“? Русия“, коментира Плевнелиев.

Tagged

3 thoughts on “Плевнелив: Ще се радвам, ако „Лукойл“ се махне от крадливите руски ръце и попадне в добри европейски

  1. ИРЛАНДСКО ПАСТИРКО ДОБРАТА ЕВРОПА ОТКРАДНА СВОБОДА НИ А ТИ СИ ДОВОЛЕН АКО НЕ БЯХА ТЕ ТИ НЯМАШЕ ДА БЪДЕШ ПОСЛУШКОТО С МНОГО ПАРИ ЗАЩОТО БЕЗ ТЯХ ТИ ЩЕШЕ ДА БЪДЕШ БЕДНЯК А ЗА РАДИ ПАРИТЕ ТИ ДЪРПАХА УШИТЕ А ТИ СЛУШАШЕ КАТО МАРИОНЕТКА ЗАЩОТО СИ НЕКЪДЪРНИК И НЯМАШЕ ДА ИМАШ ТЕЗИ ПАРИ

  2. Този ни проглуши ушите с тази Европа, която сега си сменя памперса.Изчадие на сатаната, тъп като на слон задника.

  3. „Крадеца вика, дръжте крадеца“. Биват дребни и едри крадци. Дребните обичат особено да се доказват и непрекъснато да напомнят за теб чрез сервилничене. Толкова са паднали в очите на сънародниците си, че даже не можеш и да ги мразиш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *