Украински генерал обясни какво става с контранастъплението и какво се очаква сега

Свят

Военната перспектива за 2024 г. е преминаването на украинските сили към стратегическа отбрана на целия фронт.

 

Това заяви генерал-лейтенантът в оставка и бивш заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Игор Романенко по време на кръгла маса на тема: „Военната кампания на руско-украинската война 2023 г.: уроци за Украйна и заключения за следващата година“, предава УНИАН.

Според него Украйна и Русия все още имат ресурс да продължат конфликта, но съдбата на войната остава несигурна, както беше и преди година.

„В глобално измерение контранастъплението, не доведе до фундаментални промени и очевидно Западът не беше готов за това, което става, и заради помощта, която той предоставя“, каза Романенко.

Той отбеляза, че липсата на план за действие от украинска страна, в случай че нито един от прогнозираните сценарии не се сбъдне, и  нереалистичните перспективи за политически преговори са довели до това, че съюзниците не са одобрили нови програми за доставка на Украйна на тежки оръжия.

„Виждам перспективите за края на тази година и следващата в преминаването към стратегическа отбрана по целия фронт, както и да натрупаме сили и средства и въз основа на тяхната наличност да формулираме планове за по-нататъшни действия през 2024 г.“, каза Романенко.

Както УНИАН съобщи, Русия възнамерява да увеличи военните разходи през 2024 г. с 68% в сравнение с текущата година.

По-рано ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрей Ермак заяви, че следващата година ще бъде „решаваща“ във  войната срещу Русия. Повратната точка наближавала.

Руското Министерство на отбраната отбелязва, че руските войски са преминали вече към поетапно настъпление по всички фронтове.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *