Плевнелиев захапа Радев: Не трябва вече да е президент! Посрами се!

България отблизо
С действията си Румен Радев за пореден път наруши Конституцията. Той каза на КС какво да направи – да не взема решение, да не се прави тази клетва, да се изчака. Радев взриви независимостта на КС и съда като цяло. Съдът правилно организира тази клетва, защото има и закон, който казва, че в 7-дневен срок КС е длъжен да проведе церемонията. Има подтикване към нарушение на Закона за КС. Радев казва “не”. 

Това заяви пред Нова телевизия Росен Плевнелиев, президент на България 2021-2017 г.

Коментарът му идва на фона на вчерашния отказ на държавния глава Румен Радев да присъства на клетвата на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Радев сезира КС заради избора им и призова да не се проведе церемонията по встъпването им в длъжност до произнасяне на висшия орган.

Покрай дебата се припомни случаят от 2012 г. с избирането на Венета Марковска за конституционен съдия. Тогава Плевнелиев на два пъти направи публични изявления, с които намекна, че не приема Марковска да стане член на КС. Плевнелиев напусна церемонията в Конституционния съд непосредствено преди Венета Марковска да положи клетва и бламира избора.

„През 2012 г. имаше процес, преди аз да бламирам процедурата срещу конкретен съдия. Другите се заклеха и ги поздравих. Тогава имаше дебат в НС, имаше предупреждение от ЕК, предупреждение от посланиците в ЕС, ЕК заплаши, че ще има извънреден доклад за върховенството на правото, ако се окаже, че съдия със спорен интегритет може да бъде част от най-висшия съдебен орган. Венета Марковска допусна грешката тогава. Но каза, че предпочита да се проследят фактите и тогава да се закълне. Разликата е, че сега съдиите в КС се заклеха и никой не може да ги спре“, коментира Плевнелиев.
По думите му има много грешки по веригата. Плевнелиев посочи, че е бил „изненадан“ от решението на Народното събрание да фиксира продължителността на мандата на новите конституционни съдии.

„Нека КС сам като най-висшата институция да прецени какъв е този период. Не трябваше да се прави така. Но браво на депутатите, защото направиха публична процедура“, допълни Плевнелиев.

По отношение критиките спрямо Десислава Атанасова, Плевнелиев коментира:
„Радев издиша, защото Десислава Атанасова била политик. Да, но и Филип Димитров е политик, и Янаки Стоилов е политик. Тези хора са натрупали мъдрост, знаят как работи нашата Конституция. Десислава Атанасова е 15 години в политиката. Ако Радев посочи един скандал, в който е забъркана, едно доказателство за липса на интегритет, щяхме да го чуем“, посочи Плевнелиев.

„Получи се друго – Румен Радев като сила на политическото заяждане“, допълни Плевнелиев.

Той вижда “много пропаганда и малко мисъл” при дебата за личността на Атанасова. Според него тя е много компетентна и е била там, където се коват законите.

Tagged

2 thoughts on “Плевнелиев захапа Радев: Не трябва вече да е президент! Посрами се!

  1. Върви паси кравите нали си ирландска пастирка и това неможеж защото си некъдърен лъжец като лъжеш че си спал през зимата в колата си Кажи рода нели комунистически Закълне се в дете си ако не е така

  2. Той се посрами а ти направо се уля Я кажи банкяря как ти дърпаше ухото като непослушно пастирче

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *