Шок! От 1 юли правителството ни готви голям удар с цената на тока

България отблизо

От средата на следващата година правителството ще решава каква да бъде цената на тока за бита. Тази схема за определяне на цената ще продължи до края на 2025 г.

Правителството ще решава какви сметки за ток да плащат гражданите. Това гласят новите текстове в Закона за енергетиката, които неотдавна парламентът пак прие като отхвърли ветото на президента върху промените.

От 1 юли 2024 г. ще бъде определена базова стойност на електрическата енергия за 1 мегаватчас, която битовите потребители ще трябва да плащат. Към тази базова цена ще бъдат добавени разходите на доставчиците на електроенергия със съответна норма на печалба и така ще се определя цената на тока за бита. От средата на следващата година доставчиците на ток ще купуват електроенергия по пазарни цени. А за разликата между пазарната цена и базовата цена за домакинствата ще бъдат изплащани компенсации, както в момента такива компенсации има за бизнеса, ако купуват електроенергия на цена над 200 лв. за мегаватчас.

Цената на тока за домакинствата от 1 юли 2024 г. ще бъде определена с програма на Министерски съвет, гласи Законът за енергетиката.

Домакинствата може да не получат компенсации за високите цени на тока за цялото количество потребена от тях електроенергия. Компенсацията може да бъде за цялото или само за част от купеното количество електрическа енергия от битовите крайни клиенти, гласи законът. Освен това размерът на компенсацията може да бъде различен според количеството закупена електрическа енергия. Тоест за хората с по-малко потребление на ток изплащаните компенсации може да са по-големи от тези, които харчат повече електроенергия. Всичко във връзка с цената на тока за бита ще решава Министерският съвет, като това ще продължи до края на 2025 г. Тогава компенсациите спират и домакинствата ще плащат пазарна цена на тока.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *