Плугчиева: Протестите в Германия са най-големите след Втората световна война, идват и у нас

България отблизо

Ниските субсидии и новите зелени политики на Брюксел водят до протестите на земеделците, заяви в ефира на БТВ бившият вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева по повод на протестите на фермери в целия ЕС.

„Това което касае Германия е цялостната политика на правителството, икономически се развива зле, миграционния натиск се развива в лоша насока, плащат голяма финансова помощ за други страна (Украйна – бел.ред.) и една аграрна политика, която се налага от Брюксел, която е по-климатично, настроена води до тези протести“, обясни Плугчиева, която е и бивш посланик в Германия, Швейцария и Черна гора.

Тя припомни, те протестните действия все още не са приключи, вероятно чрез тях ще се въведат реформи в цялостната аграрна политика на ЕС.

По оценка на експерти в Германия тези протести са най-големи след Втората световна война.

В понеделник е бил върхът и кулминацията на това масово шествие – над 30 хил. земеделски стопани, над 5 хил. трактора, също така и тирове, добави Плугчиева.

Това е един много сериозен сигнал срещу правителството, защото според изследване 85% от гражданите подкрепят протестите, каза още тя.

Категорична е, че трябва да се вслушаме в гласа на земеделските стопани, защото ситуацията в сектора се влошава.

Най-много страдали и подсекторите на животновъдите, както и този на плодовете и зеленчуците.

„Няма достатъчно субсидиране, а сега с войната бяха засегнати и зърнопроизводителите, където се срина цената и в момента те са готови за протест, защото нашето правителство се съобрази с решението на ЕК, заради което продължава този безмитен внос до юни 2024 г.

„И сега е важно да се разбере ще продължи ли този поток от селскостопански стоки, където се включват и други храни като мед, захарно цвекло, сухо мляко, птиче месо – има притеснения, че те не отговарят на високо качество“, коментира бившият вицепремиер.

Обясни и, че нашите земеделци чакат едни 442 млн., които да им бъдат дадени като компенсация, заради това, че не могат да реализират продукцията си, като царевица, рапица, слънчоглед.

 

Източници: бТВ, „Епицентър“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *