„Политико“: България ще увеличи разходите си за отбрана, да се купува оръжие от САЩ не е проблем

България отблизо
България ще увеличи разходите си за отбрана, като ще похарчи средства за бойни самолети, патрулни кораби и бронирани машини, посочва „Политико“ като водеща новина в дневната си справка за развитието на отбраната.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че българското правителство планира да изразходва поне 2% от БВП за военни цели до 2027 г. „Най-вероятно над 2 процента, тъй като в продължение на десетилетия модернизацията на въоръжените сили е била забавяна“, каза той.

Три приоритета

 

България ще се съсредоточи върху бойните самолети, върху изграждането на два патрулни кораба и закупуването на бронирани машини, посочва изданието. София е в „напреднала фаза“ на подписване на договор за превозни средства Stryker на стойност 1,5 млрд. долара, но все още чака окончателното гласуване в парламента. „Въпросът е да намерим време“, обясни Тагарев.

Вълнение в радарите

 

Българското министерство на отбраната все още не е избрало изпълнител за закупуване на 3D радари за военновъздушните си сили, каза Тагарев. Пет компании, сред които френската „Талес“, италианската „Леонардо“, испанската „Индра“, американската „Локхийд Мартин“ и израелската „Елта Системс“, са подали оферти за внимателно следения договор. Тагарев заяви, че процесът е във „финален стадий“, но не иска да се ангажира, че „ще имаме договор тази година“.

Парите на ЕС трябва да са от полза за всички

 

„Каквото и да реши да инвестира ЕС, то трябва да допринесе не само за капацитета на една компания, но и за интеграцията на отбранителната индустрия като цяло и за сигурността на веригата за доставки“, смята Тагарев.

Да се купува от САЩ не е проблем

 

България – купувач на американски изтребители – не е сред страните от ЕС, които се противопоставят на закупуването на чуждестранни оръжия. „Ако складовете ви са празни, искате бързо да ги запълните“, каза Тагарев, „стига доставчикът да е съюзник, произходът му е второстепенно съображение“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *