Проф. Витанов: Русия започна малките котлета, които водят към големия котел!

Свят

Математикът  проф. Витанов разкрива в анализа си кой напредва и побеждава и какво ще става в бъдеще.

Сега за войната.

1. Гледната точка в тези анализи ви е ясна – тази на Бисмарк.

Това придава на анализа необходимата конструкция, за да бъде солиден.

Знаете какво да гледате – беше ви казано не само тук, но и от американското разузнаване – гледате дали ще се появи големия краматорски котел и малките котлета из него. Имали ги днес. Май започнаха да се появяват котлетата. Руснаците са превзели Попасная и са зачистили Рубежное. Целта е ясна – котле при Лисичанск и Северодонецк. Имат численост и техника да го затворят. Доста боеве се чакат там.

Вие си знаете – Котелът и котлетата са индикатор за успех на руснаците. Липсата им – индикатор за успех на украинците.

Големият котел го няма – знаете, там съм ви писал, че отбранителната област и много голяма и руснаците трудно ще я обкръжат цялата наведнъж. Затова явно тактиката им е да правят малки котлета. Извод – руското настъпление продължава, а котлите почнаха да се появяват. Засега точка за руската армия.

Би могло да се очаква, че украинската армия ще пробва да удари котела с контранастъпление откъм Харков. Концентрацията на войски на голо поле обаче ще увеличи украинските загуби, които в момента са към 50 000 души убити. Съобщава се за женски бунтове пред украински военни окръжия – жените не искат мъжете им да бъдат мобилизирани.

2. Обстановката покрай Краматорск. Руското настъпление там не е спряно. Но върви бавно. Което е и очаквано.

От основните цели на руснаците – Северодонецк, Лисичанск, Авдеевка, Славянск и Краматорск обаче все още не е превзето нищо. Знаете какво мисля по въпроса – тежките руски оръжия компенсират по-голямата численост на украинската армия. Украинските запасняци в момента са пушечно месо – трябва да мине месец – два, за да влязат в ритъма на войната. Така, че очакванията са украинските загуби да продължат да растат бързо. Руските загуби са поне два пъти по-малки. Но руснаците никога не са се притеснявали от човешките жертви.

3. Техническото пречупване. Теста го знаете – ако украинската армия не е технически пречупена, ще организира голямо контранастъпление. Ако е – ще седи по бункерите и ще се отбранява. Ето ви го теста, гледайте и си правете изводите сами.

Никой не оспорва вече, че украинската армия се държи благодарение на оръжейните доставки от чужбина. Съвсем в началото на войната, бях един от малкото, които прогнозираха дълга война. Двете страни имаха запаси за около 3 месеца война, украинската – по – малко, руската – повече. Трите месеца наближават и за да продължи тази война, Украйна трябва да затъне в дългове, а Русия – в мизерия.

Какво се очаква да стане – ами точно това – войната да продължи, Украйна да затъне в дългове, а Русия – в мизерия. Имайте наум, че голяма част от помощта за Украйна е под формата на заеми. Които ще трябва да се връщат. Западняците винаги си правят сметката – те няма да вземат по-малко, отколкото са дали.

4. Психическото пречупване

Няма изменения на фронта на психиката. Двата воюващи народа са добре хванати в клещите на пропагандата. У нас се очаква да се появи информационна умора – на народа му се напълни главата от пропагандата за тази война и полека се очаква да почне да я игнорира. Знаете мнението ми – проукраинската пропагандна кампания в България не бе проведена както трябва. Каквато кампанията – такива и резултатите.

5. Нека сега да погледнем към тази война от гледната точка на един по-сериозен тактически анализ.

Войната приближава към стадий, в който ще започне по-голяма използване на запасняци. Тук ще се появят проблеми, защото те нямат подготовката на професионалния войник. Не трябва да се изисква твърде много от обикновения войник и трябва да има сплотеност на войската. При запасняците е проблем – докато се сплотят, могат да минат месеци, а изискванията към тях през тези месеци могат да надвишат възможностите им. Този проблем в момента е много по-голям при украинците, отколкото при руснаците.

Затова се и очакват по-големи украински загуби в жива сила. Но каквото и да става, украинската армия трябва да се стреми да поддържа боен дух и да потиска демотивацията. Ако руснаците успеят да разбият краматорската украинска групировка, обстановката на психическия фронт ще рухне. Това ще доведе до силен спад на сразяващата сила на украинската армия и не бива де се допуска.

Украинците имаха и все още на доста места имат предимство, че са се окопали, тоест, избрали са къде ще е битката. Руснаците щат не щат, трябва да се бият на тези места, което е фактор за изтощение. Въпросът е кой ще наложи волята си. Покрой Лисичанск и Северодонецк руснаците изтласкват украинската армия от укрепените и позиции. Тоест, позиционното предимство на украинската армия намалява.

Добре, стига за днес. Вървим напред и помним Бисмарк за войната и лъжата. И ето днешната сентенция от него, за да се поразмислим:

– Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на вашите замисли тя ще отвърне с непредсказуемата си глупост.

Искал е да каже, че отговорът на руснаците общо взето не е такъв, какъвто се очаква и че изглежда глупав от западна гледна точка. То е защото руснаците поставят в основата на отговора си големите си ресурси и издържливостта си на мизерия – все неща, които западнякът няма и като така не разбира. Това е проблемът на запада – той не разбира добре Русия. И като така не може да се оправя с нея.

И тъй, предстои да видим какво ще има да става.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *