Политолог обяви: БСП ще СПЕЧЕЛИ, защото ГЕРБ се ПРОВАЛИ в управлението!

България отблизо

ГЕРБ си вкара куриозен автогол, заяви в предаването „Преди всички“ по БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“, в коментар по темата за преференциите и промените в Изборния кодекс.

„Те се издънват по този начин на най-лесното място. Повече от десетилетие имат опит на политическия терен и знаят, че всяка промяна в Изборния закон веднага предизвиква съмнения за манипулиране на изборите в полза на управляващата партия. И без това, в последните две изборни кампании ГЕРБ бяха обвинявани в какво ли не. И то с валидни основания. Понеже социологическите проучвания показват, че електоралната база на ГЕРБ се свива, а те продължават все така да печелят изборите.

Нещо повече. Ние ще добавим към изказването на политолога, че отказът да бъде формирана нова Централна избирателна комисия, премахването на преференциалното гласуване, премахването на протокола, който остава в секционните избирателни комисии/СИК/, отпадането на образователния ценз за членовете на СИК, оставянето в избирателните списъци на почти 1 милион и половина мъртви души – това си е чиста проба подигравка с демокрацията.

Наистина, Борисов каза, че щели да се преразгледат промените в Изборния кодекс, но това  е просто нов пропаганден ход. Защото Борисов всичко обеща да преразгледа, но забрави за този 1 милион и половина мъртви души. А с тях, ГЕРБ пак ще спечелят изборите. Значи цялата шумотевица е била, за да си останат мъртвите души в избирателните списъци.

„Да дадеш на БСП такъв коз в този момент, свидетелства или за политическа непохватност, или за твърде голямо самочувствие, че винаги можеш да спечелиш изборите. Но това отново навява на мисълта, че изборите са манипулирани“, обясни Симеонов в предаването „Преди всички“.

По думите му ГЕРБ продължава да се излага в края на един период, в който „устискаха“.

„Зимата свършва, социални протести в страната няма. ГЕРБ удържа. Няма тежки драми на тема ръст на цените. ГЕРБ се окопити и перспективата за предсрочни избори се отдалечи. От днешна гледна точка беше по-вероятно ГЕРБ да спечели и европейските избори. И точно в този момент те се изложиха още един път“.

Оста ГЕРБ – ДПС вече не е тайна за никого и тази ос в момента се подкрепя от Запада, подчерта политологът.

И затова, сега БСП печели, защото получава шанса да направи нещо като общ фронт. И ще продължат да предупреждават с основание, че демокрацията е в опасност и държавата трябва да се спасява, каза още Първан Симеонов и добави:

„Ако на евроизборите останат две опции, много е вероятно някои сини хора, някои привърженици на Слави Трифонов, протестно настроени хора, да си кажат – избирам от две злини по-малкото зло. По-малкото зло в момента е БСП, защото тя е остра, протестна и по-демократична от ГЕРБ“.

Само ще коригираме малко политолога, защото БСП и коалиция ще спечелят не само, заради аферите, които гърмят непрекъснато по адрес на ГЕРБ, а и защото почти всички хора в България вече се убедиха, че Борисов и ГЕРБ не могат и не искат да изведат страната от тежката икономическа криза и смъртоносната демографска катастрофа.

Гражданите на страната вече не вярват на ГЕРБ. И искат час по-скоро да се отърват от това провалено управление. Защото то проваля и техния живот, и живота на техните деца. Затова ГЕРБ ще изгубят изборите, въпреки явните и неприкрити опити да ги манипулират по начин, който дори Алеко Константинов не си е представял за възможен.

Стига само хората да не ходят за гъби, а да отидат да гласуват. И да не си мислят, че като гласуват узаконяват властта на ГЕРБ. Не я узаконяват. Гласуването е единственият мирен начин да бъде свалена партийката на Борисов от власт.

Но само ако отидат да гласуват всички. Или поне по-голямата част. Иначе изборните манипулации ще изтикат отново ГЕРБ на върха.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *