Политолог разкри голяма лъжа с оставката на Денков на 6 март

България отблизо

Идеята да се смени министър-председателя и да остане кабинета, но не може да има ротация на премиерите. Оставка на министър-председател означава оставка на цялото правителство. Тоест ние със сигурност ще имаме ново правителство. Това заяви политологът от агенция „Тренд” Димитър Ганев в „Интервюто в Новините на NOVA“.

„Не е европейска практика да се слагат регулатори в коалиционно предложение. Но това, което ще предложат ГЕРБ като коалиционно споразумение ще изглежда по начина, който сме свикнали да наблюдаваме. Такава ситуация имаше с тройната коалиция, начело със Сергей Станишев. Съответно тежестта на изборите се прехвърля в Министерския съвет“, поясни той.

 

Резултатите на ГЕРБ и „Продължаваме Промяната – Демократична България“ бяха сравнително сходни, съответно Борисов може би ще предложи да имат равно разпределение в Министерския съвет, според политологът.

„Това, което предложиха ПП-ДБ преди десет дни, то пак е коалиционно споразумение, но името му е меморандум. Всяко едно такова споразумение, което регламентира отношенията между двама партньори, които управляват заедно държава, е коалиционно споразумение”, категорично заяви Ганев.

„ПП-ДБ държаха много да няма думата „коалиция“ или коалиционно споразумение, за да оправдаят своето партньорство с ГЕРБ пред своите избиратели. За да кажат: „Ето, ние не влизаме в коалиция с ГЕРБ, за които твърдяхме в продължение на година и половина, че никога няма да направим. Просто подкрепяме заедно един кабинет”, уточни той.

 

„Гледа се с някаква фиксация на тази дата – 6 март, когато Денков ще си подаде оставката като премиер. Но от този момент нататък председателят на Народното събрание трябва да насрочи ден, в който да се гласува тази оставка. Това ще е също някакъв буферен период. Следва процедура, при която президента ще даде мандат на първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Това също е време”, обясни Ганев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *