Увеличението на цената на газа през септември ще бъде чудовищно!

България отблизо

На открито заседание от 10:30 ч., КЕВР обсъди доклада относно заявление от „Булгаргаз” ЕАД за утвърждаване на цена на газа за месец септември 2022 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Очаква се окончателното увеличение, което ще внесем за месец септември, да бъде по-голямо от първоначално заявеното, посочи по време на заседанието Деница Златева, директор на „Булгаргаз“. Тя каза още, че работят за много конкурентна цена за месец октомври заради стартирането на интерконектора с Гърция. Целта им е за октомври да постигнат цена, която да е равна или по-ниска от цената за месец август.

Първоначалното предложение на „Булгаргаз” бе природният газ да поскъпне с още 6% и да стигне до рекордната цена от 315.61 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Иванов попита Златева при какъв индекс TTF към момента се ориентират за определяне на новата цена, която КЕВР трябва да утвърди на 1 септември. Златева посочи сумата от 270-275 евро, което означава 540 лева.

На 1 септември КЕВР ще утвърди цената на газа за месец септември на закрито заседание от 15.00 ч., посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

„До края на септември 50% от техническия капацитет на газохранилището в Чирен ще бъде нагнетено с газ от „Булгаргаз“, посочи още Златева.

Припомняме, че природният газ поскъпна рекордно с 60% през август и стигна цена от 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Тогава регулаторът обясни, че основната причина за високия ръст на цената за август е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *