Политолог разкри причината Денков да хвърли оставка по-рано от обещаното

България отблизо

Подаването на оставка в уговорения ден, като всъщност тя беше подадена един ден по-рано, наистина е спазване на споразумението. Но това не означава, че тази оставка трябва да бъде гласувана веднага. Това заяви пред БНТ политологът проф. Румяна Коларова.

„Намерих два аргумента защо те толкова бързаха да я гласуват. Първият аргумент, който е рационален, е гласуването да се състои в сряда, когато има редовно заседание на Министерски съвет. Тогава всички членове на кабинета отсъстват от Народното събрание.

 

Това означава, че той ще си спести да слуша лице в лице тези нелицеприятни, отвратителни по своите изразни средства дебати, на които бяхме свидетели в парламента“, коментира тя. Според нея, обаче, този аргумент влошава обстановката, защото би бил приет като скриване.

„Вторият аргумент, в който има по-голяма доза рационалност, ако това обсъждане се беше състояло в петък, междувременно оценката за министрите щеше да бъде факт“, посочи проф. Коларова. „Изпреварващото гласуване на оставката спести този вид публична критика“, смята тя.

„Разумно и нормално би било да има нов кабинет. Това е нещо, което всички нормални хора очакват. Това е нещо, към което всички политици трябва по един балансиран и разумен начин да се стремят“, посочи политологът.

„Със своите непремерени реакции би могло да се стигне до силен сблъсък. Това е въпрос на непредвидими последици“, каза тя.

Според нея, неопитността на „Продължаваме промяната“ (ПП) се проявява в това да не могат да предвидят последиците от своите действия. Това се отнася за подаването на оставката днес.

„Голяма грешка на ПП е кой участва в договарянето. Лидерите да се договарят – това е безобразие, защото нямало да се консултират. Лидерите като отидат да се договарят – каквото те решат, това става“, възмути се тя.

„Винаги има консултации, поне с ръководството в партията. Да си мислиш, че могат да седнат 3 души и те да решават какво да се случва без никаква консултация… Дори и лидерите на една партия, когато се договарят, те се консултират“, подчерта тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *