Проф. Михайлов: Няма да има Апокалипсис! Стига сте плашили хората!

България отблизо

Това не е първата епидемия. Има подобни епидемии и назад през годините. Някои от тях са взели между 1 и 5 млн. жертви, без да се създава такава атмосфера на нестабилност паника, която беше създадена през последните месеци.

Това заяви в ефира на bTV и студиото на „Лице в лице“ проф. Георги Михайлов.

„Ще започнем да се срамуваме от това, което говорим, защото ще се окаже, че човечеството не се учи от историята и грешките си. Ние ще трябва да повторим всички грешки, които са се случили, за да осъзнаем, че не става въпрос за апокалипсис, а за вирусна инфекция“, каза той.

„Важно е да има баланс на мерките. Чета, че се очаква цунами от фалити и тежки икономически последици. Големите държави лесно ще излязат от тази ситуация, но малките държави ще носят две големи последствия – стратегия на изтегляне на инвестициите и рязко повишаване на лихвите по дълговете“, смята експертът.

„Останах изненадан от нашата професия, която е призвана да вдъхва увереност и желание на човечеството да се справи тук на Земята със своите проблеми, да чуя от някои от нас такива сериозни неща“, каза той.

„Много хора са заключени вкъщи и чакат да дойде най-лошото. То няма да дойде. Аз като лекар казвам, че няма да умрат нашите майки и бащи и баби и дядовци. Да, трябва да има мерки, но сериозно балансирани“, категоричен е медикът.

„Трябваше да се създаде оперативен щаб с представители на всички министерства. В Щаба има изцяло лекари и често им се задават въпроси, които изобщо не са и не трябва да са по тяхната компетенция. Нека се формира Щаб, който да се оглави от зам.-председателя на МС. Нека се види какви проблеми възникват“, каза той.

„Много от другите отделения в болниците не функционират нормално. Оказва се, че моделът на управление на здравната система, не работи. Няма как да се плати на болници, защото нямат оборот“, заяви проф. Георги Михайлов.

„Не може в здравеопазването да се плаща по оборот. На пожарникари се плаща не на брой загасени пожари, а да са постоянно в готовност. Така трябва да е и в здравната ни система“, смята експертът.

По думите му, сега си личи как в отделни болници има кадрова криза. „Виждат се много неща, а това, че някой не иска да ги види, няма да помогне да се оправят тези дефекти“, добави онкохематологът.  Според него, по здравни показатели България отстъпва много от останалите страни в Европейския съюз.

„Ентусиазмът на Оперативния щаб беше висок, но се допуснаха грешки. Водещите държави в света правят масово тестване, а ние от последното място се предвижихме на предпоследното място в този аспект“, каза той.

На въпрос дали трябва отново да се затегнат мерките, ако положителните проби дневно станат повече от 100, Михайлов отвърна: „Министерски съвет трябва да реши това. Сегашните промени и създаването на Закона за здравето, в неговия променен вариант, не може да бъде отговорен само министърът на здравеопазването и на главния инспектор. Не може само двама души да решават всичко“, заяви онкохематологът.

„Човешката раса няма да изчезне от COVID-19. И през 2008-2009 година е имало епидемии, но не се е случило нищо глобално или апокалиптично“, завърши той, цитиран от https://blitz.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *