Политолози разкриха как Радев ще спечели изборите, а Герджиков ще се провали

България отблизо

В кампанията всичко ще бъде използвано. Няма да има препъни камък за Петков и Василев. Това заяви в ефира на БНР и „Още от деня“ политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

„Панов държи конфронтационен тон. Все пак обаче той е кандидат за определена длъжност. Лозан Панов трябва да се покаже различен както от Радев, така и от проф. Герджиков“, каза той.

Според него Герджиков е по-консенсусна фигура и антипод на антиговоренето.

Ганев смята, че Радев, Герджиков и Панов са основните претенденти.

С него в студиото бе и колегата му Страхил Делийски:

Според Делийски претендентите за мястото на Радев влизат в кампанията, но говорят някак само на най-близките си привърженици, което е странно.

Той е категоричен, че Инициативните комитети са нещо хубаво и с тях се дава възможност на гражданското общество.

„Ако погледнете структурата на трите инициативни комитета, ще разберете че тя е изключително сходна. В тях е насочена определен тип гражданска енергия, а една част липсва. Да видяхте в тях миньор, хигиенистка или касиерка“, запита Делийски.

Ганев смята, че за Панов ще е предизвикателство да привлече всички последователи на демократичната общност и част от тях може да подкрепят Радев. „Инициативните комитети са коалиции. С тях се прави кандидатът една идея по-приемлив за определени среди. Това е бранд и образ. Нито една партия няма да може да спечели президентските избори само с гласоподавателите си, затова им трябва още сила“, каза той.

Според Делийски при парламентарните избори стои линията „за“ или „против“ Борисов, а при президентските „за“ или „против“ Радев.

„ГЕРБ има интерес да доминират президентските избори, а останалите партии виждат логиката да доминират парламентарните избори“, каза той.

Делийски обаче не смята, че хората, които ще подкрепят Герджиков на 100% биха подкрепили и ГЕРБ.

Ганев смята, че това, че проф. Герджиков се опитва да се разграничи от ГЕРБ е грешка и така може да загуби част от избирателите на формацията. „Все пак по-голямата част от гласоподавателите на ГЕРБ ще подкрепят ректора, защото са с вот анти Радев“, каза политологът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *