Полковник от тайните служби на Украйна се предаде и направи големи разкрития!

Свят

Бившият полковник от Службата за сигурност на Украйна /СБУ/ Владимир Дмитриев, който ръководеше подривната дейност на украинските специални служби в Донбас и вербовката, се предаде на руските сили за сигурност, съобщи представител на руските сили за сигурност.

 

„Основните задачи на групата бяха провеждането на активна контраразузнавателна дейност на територията на републиките в Донбас, както и разузнавателна и подривна дейност по отношение на граждански и военни обекти“, каза събеседникът на агенцията.

По време на разговора задържаният каза, че е бил щатен служител на СБУ, започнал е службата си в СБУ в Херсонска област, на върха на кариерата си е работил в СБУ в Киев, подал оставка от поста заместник-началник на управлението на СБУ в Полтавска област, три пъти е пътувал до Донбас, включително от 2015 г. до 2019 г. е бил ръководител на оперативна група от около 35 души в град Красноармейск, работил е под позивната „Стич“.

Задачите на групата включват, според него, филтриране и набиране на граждани, които имат възможност често да пресичат фронтовата линия и имат роднини от украинска страна, групата също така се е занимавала със снабдяване на диверсионни групи, действащи в Донбас, и осигуряващи изнасянето на агенти, които са изпълнили задачата си.

„По линията на контраразузнаването беше обърнато внимание на създаването на оперативни позиции сред лица, които имат възможност да пътуват до неконтролираната (от Киев) територия и да останат там“, каза той, отговаряйки утвърдително на въпроса дали е имало вербовка на агенти.

Всички дейности на групата са били извършвани под прикритието на програмата „Чакам те у дома“, за която се твърди, че е улеснила връщането „у дома“ на военнослужещи от ДНР и служители на правоприлагащите органи на територията на Донбас и при роднини в Украйна.

Тази програма беше използвана по различни начини, основните от които бяха лични разговори на горепосочените структури с роднини на лицата, служили на територията на ДНР, разговори с роднини, разясняване на същността на програмата и нейните нюанси. Те са обзвънявали роднините, посещавали са ги по домовете им и вече там са беседвали.

В същото време успехите на групата в официалната част на програмата не са големи, както каза бившият полковник от СБУ.

Според него дейността на групата е била контролирана от 5-то управление на отдела за контраразузнаване (ДКР) на Съвета за сигурност на Украйна. Той също така каза, че ръководството на ДКР многократно е идвало в Донбас за организиране на взаимодействие и семинари, по-специално той назова имената на ръководителите – Червински, Петров, Конашевски и Заяц.

Източник Блиц.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *