Полски експерт: Ако украинците опитат атака срещу Крим, руснаците ще ги изравнят със земята

България отблизо

Полският генерал Леон Коморницки в интервю за Onet обясни какво представлява Крим от военна гледна точка. И каза може ли да бъде превзет той, дори ако бъде атакуван от превъзхождащи украински сили.

На въпрос дали украинците имат шанс да си върнат Крим от чисто военна, а не политическа гледна точка, генералът отговори следното:

„Никакъв шанс, ни най-малък. Крим е крепост. Ако украинската армия влезе там, защото генерал Ходжис предложи да се започне с Крим, тоест ако украинската армия влезе там, тя ще затъне и в крайна сметка руснаците ще я изравнят със земята“.

Полският военен разкритикува „стратегията на военното изкуство“ на Запада, който предпочита да действа в категориите „ще се получи/няма да се получи или искам/не искам“.

„Реалността в Украйна е сурова – не трябваше да се страхуваме, а да доставим системи с далечен обсег и противовъздушна отбрана“, каза той.

Нещо повече, Коморницки обвини Запада в липсата на политическа воля, политическа смелост и съхранението на промишлените възможности при снабдяването с техника на украинската армия.

Той обаче подчерта, че в момента НАТО няма възможност да произвежда необходимия брой оръжия и боеприпаси, защото Алиансът не е очаквал такава огромна интензивност на конфликта в Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *