Полша поиска от Зеленски официално да й се извини за смъртта на 100 хиляди души

Свят

Голямото мнозинство (78%) от поляците смятат, че президентът на Украйна трябва официално да се извини за така нареченото Волинско клане на поляци по време на Втората световна война, съобщи полската новинарска агенция ПАП.

В периода 1943-1944 г. около 100 000 поляци са избити от ултранационалистическата Организация на украинските националисти (ОУН) в районите Волиния и Източна Галиция в предвоенна Източна Полша (сега част от Западна Украйна). Убийствата все още хвърлят сянка върху украинско-полските отношения въпреки близките връзки между двете страни в резултат на руското нахлуване в Украйна. През юли се навършват 80 години от клането.

Анкета на социологическата агенция Център за проучване на общественото мнение (ЦПОМ) показва, че 92% от поляците са запознати със събитията, а 78% смятат, че предстоящата годишнина трябва да предизвика официално извинение от страна на украинския президент Володомир Зеленски.

50% от анкетираните са отговорили „Да, той трябва да се извини“, а 28 процента – „Трябва да се извини, но за това ще има време след войната“. 13% смятат, че извинение не е необходимо, а 9% нямат мнение по въпроса.

Според ЦПОМ делът на поляците, които смятат, че полско-украинските отношения са добри, е нараснал повече от два пъти от 2018 г. (64% спрямо 29% преди пет години). Само 4% от анкетираните смятат, че настоящите отношения са лоши.

Проучването на ЦПОМ се базира на представителна извадка от 1054 пълнолетни жители на Полша, като е проведено между 5 и 18 юни 2023 г.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *