Помощник на Орбан: Западът трябва да даде гаранции за сигурността на Русия, а не да вкарва Украйна в НАТО

Свят

Западният свят трябва да предостави гаранции за сигурността на Руската федерация, а не членство в НАТО на украинците. Това заяви ръководителят на администрацията на унгарския премиер Виктор Орбан – Гергели Гуляш.

По време на университетско събитие той заяви, че Русия не представлява заплаха за Централна Европа, тъй като руската армия „не е постигнала бързи и убедителни резултати“ в Украйна. Унгарският официален представител също така твърди, че е малко вероятно Украйна да освободи териториите си, окупирани от руските сили.

Според Гуляш ефективни преговори между Киев и Москва могат да се проведат само с участието на САЩ, а дългосрочните мирни усилия ще трябва да включват разполагането на миротворци и други подобни решения, предаде думите му Kyiv Independent. Украинските власти все още не са коментирали изявлението на Гуляш.

Унгария е в противоречие с Украйна и Запада заради приятелската си позиция спрямо Русия. Премиерът Орбан дори заяви, че Украйна е вече не е суверенна държава поради зависимостта си от международната подкрепа. Будапеща многократно блокираше финансовата подкрепа на Европейския съюз за Украйна. На срещата на 31 август външните министри на ЕС не успяха да се споразумеят за осмия транш от 500 млн. евро военна помощ за Украйна в рамките на Европейския механизъм за мир. Той бе спрян именно от Унгария. Мотивите на Орбан – Украйна е обявила унгарската банка OTP за международен спонсор на войната и той иска изваждането на финансовата институция от черния списък.

Източник: actualno.com

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *