Поразително РАЗКРИТИЕ: ГЕРБ дава ДЪРЖАВНИ пари на АМЕРИКАНЦИТЕ! Вижте за КАКВО! И КОЛКО!

България отблизо

Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев заяви пред БНР по повод увеличаващите се цени на електроенергията, че казусът с „американските“ централи може да бъде решен, посредством евентуална държавна помощ за тях.

Знаем, че тези договори с „американските“ централи ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, продължава Добрев, са несъвместими с европейските правила за либерализация на пазара на електрическа енергия и пречат на либерализацията.

Именно затова е необходимо, твърди той, да се ускорят преговорите с двете „американски“ централи, с цел да се постигне споразумение за разваляне на договорите, сключени с тях.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, обаче, веднага контрира шефа на парламентарната комисия Делян Добрев, като заяви преди няколко дни, че преговори за прекратяване договорите с „американските“ централи не се водят.

Вицепремиерът Валери Симеонов пък заяви, цитиран от blitz.bg, че „американските“ централи са вредни за България, защото изсмукват държавния бюджет. Което на практика означава, че политическата върхушка, която се кипри начело на държавата, е сключила неизгодни договори за преференциално изкупуване на електрическата енергия, произвеждана от двете централи. И то на космически цени, каквито не съществуват в цялата история на междудържавната търговия.

Както виждаме, в заявените позиции от представители на правителството и парламента по казуса с „американските“ централи, съществува пълен разнобой. Всеки говори, каквото си иска и никой никого не слуша. Това още един път потвърждава факта, че управляващата върхушка удобно шикалкави по най-важните, остри и наболели проблеми в живота на българските граждани.

Всеки знае, че с така наречените „американски“ централи ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 са сключени не просто неизгодни, а направо заробващи държавата договори. Съгласно тези договори България е длъжна да изкупува произведения от американците ток на преференциални и то космически цени.

От заявленията на Делян Добрев разбираме, че ГЕРБ знаят за пълната абсурдност на тези договори. И знаят, че те не са съобразени нито с европейските правила, нито с националните интереси на България.

И въпреки всичко, още се чудят като как да развалят тези договори. Ами много е просто, господа. Този, който е подписал договорите от българска страна, трябва да бъде осъден за разхищение на държавни средства в особено големи размери. А самите договори да бъдат незабавно прекратени от държавата. Американците не биха могли да се жалват в нито едно европейско съдилище, поради простата причина, че сключените договори грубо нарушават и самото европейско законодателство.

Но Теменужка Петкова като принципал на тези ТЕЦ-ове, и като слуга на народа, поставен да защитава националните интереси, изобщо няма намерение да направи поне някакви стъпки за прекратяване на тези заробващи страната ни договори. Макар отлично да знае, че тези договори са абсурдни и заробващи.

Делян Добрев пък, говори за разваляне на тези договори за изкупуване на електрическа енергия, но за да не се разсърдят много американските му приятели, подхвърля „спасителното“ въженце, че страната ни щяла да отпусне държавна помощ на горките, бедни янки. И то сигурно за стотици милиони евро на година.

Така излиза, че хем договорите ще бъдат прекратени и ще се замажат очите на българската общественост. Хем скъпият ток от „американските“ ТЕЦ-ове пак ще бъде изкупуван от оголялата ни държава. Но вече не направо, а чрез така наречената „държавна помощ“.

Затова нека не се чудим, че сме най-бедни в Европа. Защото управлението на Борисов и ГЕРБ вместо да защитава българските национални интереси, прави точно обратното. Защитава чужди и враждебни на България интереси.

Нещо повече. Оказва се, че ние, които Брюксел и Вашингтон ни наричат под път и над път „най-бедната държава в Европа“, ще даваме държавна помощ на някакви „бизнесмени“ от най-богатата държава в света. Тоест, най-бедният ще плаща на най-богатият.

Абсурд нали? Но точно на такъв тип абсурди функционира капиталистическата система. В нея винаги милиардерите-олигарси пълнят джобовете си за сметка на непрестанното обедняване на милиони и милиарди хора в Европа и на цялата планета.

Само че това няма как да продължава вечно. Защото идва Видов ден. И денят на Страшния съд.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

3 thoughts on “Поразително РАЗКРИТИЕ: ГЕРБ дава ДЪРЖАВНИ пари на АМЕРИКАНЦИТЕ! Вижте за КАКВО! И КОЛКО!

  1. Завършили друг ВУЗ
    Да не би да има паралелни ВУЗ-ове, давали дипломи за странни „знания“ на управляващите ни от десетилетия?

  2. АМАН ОТ ПРЕДСКАЗАНИЯ -ИДВА ВИДОВ ДЕН !КОГА ?АМИ АКО НЕ ИСКА ДА ДОЙДЕ ДА ОЪИДЕМ ДА ГО ВЗЕМЕМ !ОКО ВИДОВ ДВН НЕ ДОЙДЕ НИЕ ДА ИДЕМ ПТИ НЕГО ?ч

  3. Пълни глупости от хора който изобщо си нямат понятие от енергетика, пазари и цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *