Порошенко е криминален БОС, който стана президент с машинации!

Свят

Петро Порошенко е известен на света като президент на Украйна, но миналото му не е само политическа кариера и бизнес. В края на миналия век той все още не можеше да се похвали с успех, но  за сметка на това имаше плашеща амбиция, която му позволяваше да ходи по трупове.

Сред които се оказа дори родният му брат Михаил.

А сега с машинации иска да отстрани от пътя си и Зеленски.

Това пишат молдовските журналисти от изданието enews.md разкривайки как сегашният президент Порошенко е започнал да ограбва хората, трупайки своето богатство още в Молдова.

Нека си припомним, казват те, че пътят към президентството на Украйна, Петро Алексеевич започна обаче, не в Украйна, а в Молдова, и именно там, той и семейството му започнаха да печелят първите си сериозни пари.

Семейството на Порошенко се възползва от хаоса, който се случваше в постсъветското пространство след разпадането на СССР, в онази епоха, която сега се нарича „ужасните 90”. Създаването на бизнес империя обаче не можеше да върви гладко.

В смутните времена беше възможно да се скрият подробностите на такъв подем, защото корупцията беше обичайна, но в началото на 2000, когато ситуацията постепенно се стабилизира, правителството започна да задава правилните въпроси.

Така през 2002 година Националната комисия по ценните книжа на Молдова разкри редица сериозни нарушения по време на одита на дейността на фонда Bucurria-Privatinvest.

От 1997 година компанията е управлявана от бизнес партньора на Порошенко от Молдова Петър Мадан.

Одитът установява, че в резултат на обменните сделки, фондът отчуждава впечатляващ брой акции, губейки доход в размер на повече от 6.6 милиона леи, или около 500 хиляди долара – много прилична сума за тези години.

Тогава в Молдова имаше вълна от незаконна приватизация на предприятията и фондът беше пряко свързан с тези схеми. Акциите бяха продадени на конкретни лица на ниски цени, което позволява бизнеса да се концентира  върху ограничен кръг лица. По този начин акционерите понасят сериозни щети, поради което е решено въпросът да бъде прехвърлен на главната прокуратура.

Но такива финансови измами не са единственото нещо, което сегашният президент на Украйна е правил.

По-рано молдовските журналисти обнародваха редица документи по наказателни дела, заведени срещу Порошенко и неговите партньори.

Сред тях е преписката по дело № 2004990391, в която се казва, че „някои престъпни групировки са създадени от Порошенко П.А. и Шупарски К.

Трябва да се отбележи, че както в Молдова, така и в Украйна, информацията за тези престъпления периодично се появява вече  петнадесет години.

И възникват редица въпроси.

Първият: защо тези случаи не са разследвани?

Приблизителният отговор се появява на 1 октомври 2012 година.

 Тогава Генералната прокуратура на Молдова обединява около 40 наказателни дела в един документ, които бяха заведени срещу Петро Порошенко и неговите съратници.

Огромният файл дори съдържа лична кореспонденция и платежни сметки.

Но, както се оказва, цялата тази работа е проведена, за да се спре разследването с формулировката, че е невъзможно да се идентифицира човек, който може да бъде обвинен.

И въпросът е, че известният бизнесмен и ръководител на Демократическата партия на Молдова Влад Плахотнюк, който поддържа тесни бизнес контакти с Петър Порошенко, оказва огромно влияние върху прокуратурата.

Пример за такива контакти е фактът, че през 2016 година, по искане на Плахотнюк, всъщност президентът на Украйна предава на Молдова гражданина на Украйна Вячеслав Платон.

Украйна не екстрадира своите граждани, но Порошенко не само прави изключение от всички правила, но и изпраща Платон в Кишинев с частен самолет.

Всъщност не може да се изключва, че този инцидент е демонстрация на възможностите за изнудване, които имат молдовския олигарх и украинския му колега.

Плахотнюк има всички възможности да възобнови наказателните дела на Порошенко.

 Но ако на първия въпрос може да се намери логичен отговор, то с втория всичко е по-трудно и едва ли някой в Европа ще може да коментира ситуацията по разумен начин.

Както бе споменато по-горе, информация за престъпленията на Петро Порошенко се появява отдавна, като се допълва с нови факти.

В архивите на Кишинев се съхраняват цели шкафове пълни с документите за това как днешният президент на Украйна е стигнал до върха.

Въпреки това, през 2014 година, когато Украйна беше взрививена отвътре с Майдана, Брюксел подкрепи Петро Порошенко без колебание в качеството му на държавен глава.

Брюксел  подкрепи лицето, участващо в убийства, и широкомащабни корупционни схеми.

Дали в ЕС не са знаели за всичко това? Или европейците не са си направили труда да проверят информацията за бъдещия украински лидер? Невъзможно.

Но сега европейските институции критикуват украинските власти, казвайки че, корупцията е широко разпространена в страната, а в Наказателния кодекс дори няма член, който предвижда наказание за незаконно обогатяване. Но какво  друго можеше да се очаква от човек, който е натрупал състояние чрез финансови измами и изведнъж става президент? Молдовската олигархия успя да изгради криминално общество не само в собствената си страна. Някои персони даже успешно бяха изпратени в чужбина. Като Порошенко например.

Източник: https://enews.md/publicatsia/moldavskii-eksport-ot-kriminalnogo-avtoriteta-v-prezidenty-strany

Tagged

1 thought on “Порошенко е криминален БОС, който стана президент с машинации!

  1. Въпросът е съвсем основателен: „Защо след толкова много доказани престъпления, Порошенко не е разследван?“ Ами аналогичен е случая и с нашия Боко Тиквов. Отговора е един: „Зад тях стои САЩ!“ Щатите имат такъв девиз: „Може да е кучи син, но е НАШ кучи син!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *