Посолството на Украйна: Думите на Радев за контраофанзивата обслужват Русия! Възмутени сме!

България отблизо
Послания като днешните на президента Румен Радев, според когото контраофанзивата на Украйна е най-голямата стратегическа грешка, обслужват „държавата агресор“. Това се казва в изявление на посолството на Украйна.

 

„Посолството на Украйна с огромно разочарование констатира, че подобен тип послания не подпомагат дипломация, а по-скоро обслужват интересите на държавата агресор“, се казва в изявлението, след като Радев каза на конференция, организирана от Фондация „Фридрих Еберт“, че Украйна трябвало да седне на масата за преговори, когато била в „подем“, преди контраофанзивата.

Държавният глава обяснява, че предал това и на украинския си колега Володимир Зеленски при визитата му в София. Обратно, сега Русия усещала военен подем и отхвърляла възможността за преговори.

Зеленски бе в България в началото на юли – месец след като започна контраофанзивата. Пред камерите двамата размениха с известно напрежение коментари за търсенето на мир и оръжията. След това Зеленски обаче заяви, че по този въпрос били единствените различия между двамата.

„Сядането на масата с агресора, който идва с целта за унищожи, да заличи украинската държавност, да извърши системен геноцид срещу украинския народ пред очите на цивилизован свят в 21-ви век, е невъзможна опция“, се казва в изявлението на посолството.

 

„Докато русия (изборът на малка буква е съзнатален в държавни институции и медии в Украйна – бел. ред.) не се върне към уважаването на международния правен ред, докато не изтегли своите войски от територия на Украйна в рамките на държавните и международно признати граници от 1991 година, в Европа няма да има мир.“

Вижте пълния текст на изявлението:

„Във връзка със запитвания от представители на българските масмедии относно изказвания на българския държавен глава по повод украинското контранастъпление Посолството на Украйна с огромно разочарование констатира, че подобен тип послания не подпомагат дипломация, а по-скоро обслужват интересите на държавата агресор.

Военната агресия на руската федерация срещу Украйна започна почти преди 10 години, през февруари 2014 година.

Днес е 635-ия ден на руската пълномащабна война и украинските граждани героично се борят срещу агресора и отбраняват своята свобода.

Всички предишни опити за мирно и дипломатическо урегулиране, с подписване на Минските спооразумения-1 и Минските споразумения-2, вместо да изпълнят своята основна цел, всъщност позволиха на русия да се подготви към пълномащабна военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година.

Вместо мир и деескалация като резултат от дипломатическото разбирателство с държавата терорист през този период стана избухването на най-страшна и най-разрушителна война в Европа след Втората световна война.

Сядането на масата с агресора, който идва с целта за унищожи, да заличи украинската държавност, да извърши системен геноцид срещу украинския народ пред очите на цивилизован свят в 21-ви век, е невъзможна опция.

Докато русия не се върне към уважаването на международния правен ред, докато не изтегли своите войски от територия на Украйна в рамките на държавните и международно признати граници от 1991 година, в Европа няма да има мир.

Призивите към мир и преговорите не дават резултат пред лицето на терористи, насърчавани от руското политическо ръководство към масови убийства на мирни хора.

Важно е да се подчертае, че освобождението и защитата на суверенитета и териториалната цялост е дълг на държавата и въоръжените ѝ сили, което се определя в конституцията на всяка една демократична съвременна държава.

След почти сто хилядите регистрирани престъпления в Украйна като доказателство пред Международния наказателен съд, след нарушенията на всички норми на провеждането на война, след ядрения шантаж мирът може и трябва да бъде постигнат изключително и само при условията, предвидени във Формулата на мира на Президента на Украйна и подкрепени от международната общност.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *