Почина легендарният актьор и човек Стефан Данаилов! Отиде си нашият „майор Деянов“!

България отблизо

Тази нощ, на 76 годишна възраст, почина , легендата на българското кино, големият радетел за хуманизъм и справедливост, обичаният от всички в България, учителят на много артисти, нашият Стефан Данаилов.

Той бе приет във Военно-медицинска академия, заради проблеми с белите дробове. Преди това претърпя операция на тазобедрената става, която се счупи при подхлъзване. Лекарите го поставиха в медикаментозна кома, от която го събудиха, но актьорът така и не можа да се оправи.

Стефан Данаилов е велик български актьор с над 150 роли в киното, театъра и телевизията. През 1975 г. става заслужил артист, а през 1983 г. получава и отличието народен артист.

Той е дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ.

Талантът му избухна с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма „На всеки километър“ (1969). С ролята на майор Деянов го помнят всички в България. В периода между първите и вторите серии се снима в „Князът“ и „Черните ангели“.

За малко напуска театъра и се отдава изцяло на киното. Има участия в повече от 150 филма, множество награди от национални театрални и филмови фестивали. Има награда за най-добра мъжка роля в „Князът“ и „Черните ангели“ на Фестивала на българските филми, Варна през 1969 г. Определен е за най-популярния актьор в Чехословакия за 1976 г.

Стефан Данаилов – Ламбо бе и министър на културата в правителството на Сергей Станишев.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *