По бързата процедура: Кирил Петков утре ще е в Скопие!

България отблизо

Министър-председателят Кирил Петков заминава на еднодневно официално посещение в Република Северна Македония утре, 18 януари.

В състава на българската делегация са включени министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от БСП.

В Скопие премиерът Кирил Петков ще се срещне с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Двамата ще проведат разговор на четири очи, както и разширена среща на двете делегации.

В рамките на визитата в Република Северна Македония премиерът Кирил Петков ще се срещне още с президента Стево Пендаровски, който не е идвал в България поне от три години. Той ще разговаря и с председателя на парламента Талат Джафери.

Предвидени са също срещи на премиера Петков с председателя на Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети и с Християн Мицкоски, председател на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Министър-председателят Кирил Петков ще се срещне и с представители на българската общност в Република Северна Македония. Техните организации вече излязоха с декларации против отмяната на българската позиция за вето върху евлочленството на Република Северна Македония, докато не започне да изпълнява клаузите в двустранния договор.

На този етап е ясно, че страната ни няма да отстъпва от записаното в договора, позицията на правителството и парламента. Това бе препотвърдено и от консенсуса между политическите сили, участници в КСНС при президента преди дни. Петков няма мандат да залага срокове, както първоначално изразяваше желание проблемът да бъде решен в рамките на френското председателство на ЕС – тоест, до 6 месеца.

Мнозина упрекнаха министър-председателя, че нарушава протокола и отива пръв в Скопие, след като югозападните ни съседи са кандидатстващите за ЕС, а България е страна, пълноправен член на Съюза.

Самият той лансира амбицията си да надгражда досегашната ни позиция, без да я променя, и да ускори процеса по решаването на проблемите между двете страни. Според Петков прекалено много се фиксираме върху историята, а не върху бизнес контактите и изграждане на коридор №8 и самолетна линия София-Скопие.

За момент изглеждаше, че посещението ще бъде отложено във времето заради карантината на премиера след КСНС, но с влезлите в сила нови правила на здравните власти, за него тя отпадна в петък, тъй като е и ваксиниран с бустерна доза.

В навечерието на скопската визита на българския премиер пък от американското посолство отрекоха появили се информации, че САЩ преговарят с българското правителство да признае македонско малцинство у нас и че, ако не пуснем Северна Македония в ЕС, могат да ни наложат санкции.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *