По 400 починали се разписали в подписките за партиите, даже и ще гласуват, но според ЦИК, нямало проблем

България отблизо

Проверката на всички партии и коалиции все още не е приключила. Късно снощи бе предоставена на ЦИК проверката на две партии и една коалиция – остава да бъдат проверени подписките на една партия и една коалиция и с това ще приключим.

За момента няма проблеми с подписите. Ако и днес не открием такива, всички 24 партии и 7 коалиции ще се явят на изборите. Това каза за Bulgaria ON AIR зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

„Почти няма подписка, в която да няма поне една „мъртва душа“. В някои от тях броят им достига до 400. Необходимите по закон подписи са 2500. В момента, когато те са налични, проверката приключва и останалата част от подписката не се проверява“, поясни тя.

Матева припомни, че през годините от ЦИК са правили предложения подписката да отпадне и да се въведе нов критерий, по който да се преценява дали дадена парти или коалиция може да участва в изборите. Една от идеите на Комисията е била това да се случва на база участие в предходни избори даден процент от избирателите да са подкрепили партията.

„ЦИК може да откаже регистрация на политическа партия единствено ако не бъдат представени някои от изискуемите документи. Имаше подобен случай през 2021 г. Към вчерашния ден бяха подадени около 3000 заявления за гласуване извън страната. Срокът за подаването им изтича на 6 септември“, констатира Матева.

От думите ѝ стана ясно още, че профилактиката на машините все още не е стартирала, а към момента се извършва ремонт на част от устройствата. Най-често проблеми се срещат при печатащите устройства.

„Всичко върви в срок, няма да има проблеми с подготовката на машините за вота“, категорична бе тя.

Матева обобщи, че по предварителни данни 6 661 774 избиратели имат право да гласуват на тези избори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *