ПП готви „спонтанен“ протест срещу служебното правителство тази вечер

България отблизо

Старт на решаваща политическа седмица и последни стъпки към избори „2 в 1“.

 

До тази вечер номинираният за служебен премиер Димитър Главчев има право да сменя предлаганите от него министри. Срокът за това изтича днес, след като президентът Румен Радев вече заяви, че ще издаде укази за назначаването на служебното правителство и насрочване на избори „2 в 1“ във вторник.

След като представи номинациите си за министри в петък Главчев коментира, че не вижда кой би го убедил да прави промени в предложения от него състав на кабинет. Той отказа да коментира острата реакция на ПП-ДБ срещу предлаганите от него министри на вътрешните работи, на правосъдието и на електронното управление. Но призна, че най-много се е двоумил дали да остави на поста министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

През уикенда премиерът в оставка Николай Денков отправи призив към Главчев да помисли отново за Калин Стоянов.

 

А от „Продължаваме промяната“ призоваха президента Румен Радев да не подписва указа за назначаване на служебен кабинет.

 

Междувременно се очаква тази вечер граждани да излязат на протест пред вътрешното министерство с искане за оста

 

В петък номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи състав на проектокабинет на среща с всички парламентарно представени партии, с изключение на БСП, които отказаха да присъстват.

 

Някои от номинациите за министри предизвикаха негодуванието на ПП-ДБ – тази на Калин Стоянов за вътрешен, на Мария Павлова като правосъден и Валентин Мундров за министър на електронното управление и те напуснаха залата.

Президентът Румен Радев даде срок до понеделник вечер за промени по състава на кабинета, за да може във вторник да издаде три указа – за служебно правителство, за евроизбори, както и за извънреден парламентарен вот на 9-и юни.

 

„Във вторник сутринта ще издам три указа – за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни – две в едно“, обясни миналата седмица Радев и допълни: „Отиваме на избори 2 в 1 на 9 юни, с което силно се надявам да има по-голяма избирателна активност и да спестим средства“.

„Правих 5 клетви на 5 служебни правителства в Президентството, но вече имаме друга ситуация, според която намира приложение член 109 от Конституцията, който казва, че правителството полага клетва пред Народното събрание“, добави той.

„Каквото има като претенции и съвети към служебния кабинет, да го обсъдите с Димитър Главчев до края на деня в понеделник. Във вторник сутринта ще разпиша указа за служебния кабинет и двата други указа – за европейски избори и за избори за Национален парламент, след което ще призова, ще говоря и с председателя на парламента Росен Желязков – правителството да положи клетва в Народното събрание. И в същия ден да може да бъде извършена смяната – приемане и предаване на властта“, уточни президентът.

Tagged

2 thoughts on “ПП готви „спонтанен“ протест срещу служебното правителство тази вечер

  1. Ще участват в този тъй наречен спонтанен протест ,професионалните протестери о т „БОЕЦ“, Не трябва да им се обръща внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *