Правосъдие по български: Прокуратурата отказа да заведе дело срещу Борисов за сериозно престъпление

България отблизо

От Софийската градска прокуратура отказаха да образуват досъдебно производство за разпространяване на фалшива новина за прилагане на ваксини с изтекъл срок на годност. Информацията е на прокуратурата. Причината е несъставомерност на деянието.

Отказът от образуване на досъдебно производство е разпореден на 23 декември 2021 г. от прокурор в СГП. Мотивът му е чл. 213, ал. 1 от НПК за разпространяване на фалшива новина относно прилагане на ваксини с изтекъл срок на годност поради обективна несъставомерност на деянието.

Преписката е образувана по сигнал на бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров срещу предишния премиер Бойко Борисов.

Повод за сигнала са били следните изявления на Бойко Борисов пред медии: „Днес какво направиха – имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – Пфайзер. До 30 септември им е срокът на годност. Удължили го били, но ролята на една ваксина е да бъде безопасна и да е ефикасна.“

По сигнала е била разпоредена незабавна проверка на основание и по реда на чл. 145, ал. 1, т. 2 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Отделно в прокуратурата е постъпил и сигнал от ГД „Боец“ по същия казус. Друг сигнал по същия казус е бил подаден до РП-Благоевград, ТО-Сандански. И двата сигнала са били приобщени към преписката на СГП.

При разследването са изискани и получени справки относно доставките на ваксини и техния срок на годност, справки от всички регионални здравни инспекции в страната относно изпращането и получаването на ваксини във всички областни градове и др.

Според наблюдаващия прокурор действително е било установено, че 4 броя партиди на доставени ваксини със срок на годност до 30 септември 2021 г. са били изпратени в цялата страна. Съгласно официално съобщение на Министерство на здравеопазването: „На 10.09.2021г. след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата в ЕС беше одобрен нов срок на годност на ваксината на Пфайзер при условия на съхранение при свръхниска температура. Срокът на годност за замразен флакон е удължен от 6 на 9 месеца.“

След анализ прокурор от Софийска градска прокуратура е приел, че цитираните по-горе изявления на Бойко Борисов не осъществяват състав на престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК. Този текст предвижда възникването на наказателна отговорност при предаване по радио, телефон или по друг начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Обект на защитаваните обществени отношения са общественият ред и спокойствие, т.е. за да бъде едно деяние престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК, същото следва да е насочено към нарушаване на тези защитавани от закона блага.

Изразите на Бойко Борисов, цитирани по-горе, не представляват по съществото си заблуждаващи знаци за тревога по смисъла на чл. 326, ал. 1 от НК, уверяват от прокуратурата.

Припомняме, вчера от прокуратурата не бяха казали мотивите си  за това решение.

Мотивът на прокуратурата е актуална съдебна практика по сходни казуси. Те припомнят: Решение без номер по в. н. ч. д. № 5257 по описа за 2016 г. на СГС и Решение № 87 от 03.08.2021 г. по в. а. н. д. № 1862/21 г. на СГС. Накратко, според цитираната съдебна практика „знакът“ за опасност по смисъла на чл. 326, ал. 1 от НК винаги е еднозначен и сочи за ясно дефинирана опасност. Тази опасност трябва да е конкретна, т. е. да съдържа твърдения за настъпили факти (за случили се в действителност събития, които са съществуващи и обективно проверени), а не съждения, оценки, субективни тълкувания и т. н., свързани с възприемането на дадено събитие от страна на подаващия информацията и възможните му последици в обществения живот.

От прокуратурата са приели, че изказването на Бойко Борисов пред медиите е довело до информираност и обществена дискусия по значим проблем – сроковете на ваксината, които се удължават само с решение на Световната здравна организация.

Постановлението на СГП за отказ от образуване на досъдебно производство подлежи на обжалване пред Апелативна прокуратура-София.

Припомняме, в края на октомври служебният здравен министър Стойчо Кацаров сезира прокуратурата  заради публичните твърдения на Борисов, че у нас се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. Всяването на паника е престъпление според Наказателния кодекс.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *