Преговорите между Русия и Украйна започнаха. Делегатите признаха: Никой не ни е тровил, не знаем кой го измисли

Свят

Делегациите на Украйна и Русия започнаха преговорите в Истанбул. Президентът Ердоган произнесе реч при откриването на срещата в двореца Долмабахче край Босфора.

Турският президент Ердоган приветства участниците в преговорите и след това замина за визита в Азербайджан. Ердоган напомни на преговарящите, че носят историческа отговорност.

„Вярваме, че няма да има губещи в справедливия мир. Продължаването на конфликта не е в интерес на никого“, заяви турският президент пред двете делегациите.

Напредъкът в преговорите между руските и украинските преговарящи в Истанбул ще положи основите за среща между лидерите на двете страни, посочи Ердоган.

Според него е дошло време за постигането на конкретни резултати и призова за незабавно прекратяване на огъня.

Президентът на Турция добави, че „слагането на край на трагедията“ зависи и от двете страни.

Ердоган изтъкна също така, че и президентът на Украйна Володимир Зеленски, и президентът на Русия Владимир Путин са „ценни приятели за Турция“. Турският лидер посочи, че е време преговорите вече да доведат до конкретни резултати.

„Файненшъл таймс“, позовавайки се на четири източника, предостави информация за възможен проект на сделка между Русия и Украйна.

Според акцентите в този проект: руските искания за „денацификация“, „демилитаризация“ и статут на руския език в Украйна вече не са в проекта, а Украйна ще се откаже от стремежа към членство в НАТО, както и от разработването на ядрени оръжия и разполагането на чужди военни бази. Не се изключва възможността за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

Гаранциите за сигурността на Украйна ще бъдат дадени не от 5 или 7, а от 11 държави – Русия, САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Китай, Италия, Полша, Израел и Турция. Всички те ще трябва да окажат помощ на Киев при ново нападение.

Най-трудният въпрос на преговорите продължава да е съдбата на Крим и Донбас. Украйна не е готова да признае промяната в границите си, но може да обещае да не се опитва да върне полуострова и източните райони със сила. Според източници на FT този въпрос може да бъде отложен до лична среща между Путин и Зеленски.

Изданието обаче отбелязва, че Украйна и западните страни са скептични към намеренията на Путин – опасяват се, че той може да използва преговорите като „димна завеса“, за да попълни военните си сили и да планира нова офанзива.

Делегациите отрекоха информациите за отравяне

Членовете на украинската делегация за преговорите с Русия отрекоха информацията в няколко медии, че са станали жертва на отравяне. По-рано Wall Street Journal писа за опит да бъде отровен руският предприемач Роман Абрамович, който е неофициален преговарящ от страна на Русия, както и двама членове на преговарящата група от Украйна. Според изданието те са имали странни симптоми: зачервяване на очите, постоянно сълзене, лющене на кожата на лицето и ръцете. Всичко това се случило след срещата в Киев през нощта на 3 срещу 4 март. Друга жертва на възможен опит за отравяне бил депутатът от Върховната Рада Рустем Умеров. Самият Умеров отрече тази информация.

„В момента в информационната сфера има много спекулации, най-различни конспиративни теории“, коментира украинският преговарящ Михайло Подоляк пред украински медии, предаде bTV. Украинският външен министър Дмитро Кулеба също заяви, че сега всички са жадни за сензации, но въпреки това посъветва участниците в преговорите с Русия „да не ядат и пият нищо и за предпочитане да не докосват никакви повърхности“.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *