Руската армия върви към Харков и нищо не може да я спре

Свят

На купянското направление към втория по големина град Харков, украинските военни са претърпели сериозни загуби, сравними с размерите на две роти“.

Това съобщи за РИА Новости Сергей Зибински, началник на пресцентъра на групировката на руските войски „Запад, предава „Фокус“.

„Общите загуби на противника възлизат на две роти жива сила, два бронетранспортьора М113, една бронирана бойна машина „Козак“, един пикап, един пункт за доставка на боеприпаси“, уточни Зибински

Той добави, че по време на боевете в районите на Ивановка, Сергеевка, Загоруйковка, Тимковка и Синковка частите на Западната групировка войски с помощта на авиационен и артилерийски огън са отбили девет атаки на щурмови групи от 32-ра, 41-ва механизирана, 57-ма мотопехотна и 68-а егерска бригада.

„Екипажите на изтребители-бомбардировачи Су-34 нанесоха въздушни удари по пунктове за временно разполагане и командно-наблюдателни пунктове на части от 41-ва и 43-та механизирана, 57-а мотопехотна бригади, 15-ти граничен отряд и седми отделен стрелкови батальон в Ковшаровка. области , Глушковка, Песчани, Невски и Степова Новоселовка“, отбеляза Зибински.

Освен това, според него, екипажи на тежки огнехвъргачни системи „Солнцепек“ са поразили струпването на жива сила на 32-ра механизирана бригада в укрития в района на Тимковка.

Също така в районите на Колодезное, Лозовая и Синковка по време на контрабатарейна битка групата „Запад“ е унищожила реактивната система за залпов огън БМ-21 „Град“, 152-мм артилерийско оръдие Д-20 и два минохвъргачни екипажа на украинските въоръжени сили, заключи събеседникът на агенцията.

Според украинското разузнаване Русия е съсредоточила над 400 хиляди войници на украинска територия. Това заяви представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Андрей Юсов, цитиран от Радио Свобода.

„Силите са достатъчни за индивидуални операции на отделни участъци от фронта. А групата на нашествениците в Украйна във временно окупираните територии, напомняме, е повече от 400 хиляди руски военнослужещи. И, разбира се, това е значителен брой персонал“, отбеляза той.

Според него на територията на Украйна има голямо количество оръжие на руската армия – „ново оръжие ще бъде реактивирано и доставено на фронта“.

Юсов отбеляза, че мобилизацията в Русия продължава, тя е продължила през цялото лято.

„Не говорим за повторение на сценария, който се случи през февруари 2022 г. Но в някои райони, да, врагът ще продължи да се опитва да провежда отделни настъпателни операции“, заключи представителят на ГУР.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *