Президентът вярва, че скоро ще имаме правителство, което работи за интересите на гражданите, а не на бизнес кръгове!

България отблизо

Президентът Румен Радев вярва, че не след дълго ще има правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове.

По време на представянето на проектите за модернизация на България, за прозрачно и ефективно управление в президентската институция Радев вярва, че ще има правителство, което няма да вземе решение за изключително кратко време в рамките на минути за милиард без достатъчно обосновки, без достатъчна информация и без ясни механизми.

Радев е уверен, че ще имаме правителство, което с тези амбиции ние трябва да направим така, че да разполага с технологични инструменти, информационна база и механизми да взима научни и обосновани решения на база научни анализи.

Той изтъкна, че ако искаме този подход да успее, трябва да имаме ясни принципи и цели, които да водят към ефективно и ефикасно изразходване на финансовите средства, които да ни водят към една модерна, демократична и европейска България.

„Ако българската природа е ценност, ако въздухът, който дишаме, водата и храната, която консумираме е грижа на българското правителство, ако искаме да обуздаем строителството по дюни, вододайни зони и планини, ако искаме да обуздаем замърсяването, варварската сеч над българските гори, не само правителството, но и гражданското общество трябва да имат технологични инструменти за наблюдение, за да може заедно да пазим нашата природа. Ако човешкият живот наистина е ценност, трябва да имаме техническа система, която да позволява постоянен мониторинг на всички неблагоприятни фактори, да има анализ и оценка на риска в кратки срокове, да позволява предотвратяване на аварии, бедствия и катастрофи и управление на криза“, категоричен бе Радев.

Той изтъкна, че трябва да се насочи по-голямо внимание върху ранната диагностика, превенцията и навременната медицинска помощ, а не само върху болничната помощ и доставката на лекарства.

Ако искаме България с изключително бързи темпове да прогресира, образованието трябва да стане стратегическа национална цел, но и всички извънкласни форми. Ако искаме България да бъде конкурентноспособна трябва да направим трансформацията в образованието в експресни срокове във всички форми, настоя Радев.

Той посочи, че трябва да се инвестира много повече в технологии, в развитие на човешкия капитал, за да може това, което влагаме, да даде бърз резултат във всички сфери на обществения и икономически живот. Проектите, които предлагаме са една стъпка в тази насока, отбеляза Радев.

Президентът обясни, че президентската институция избрала не да представи свое становище, а да представи конкретни проекти към плана. Положителното е, че въпреки изключително кратките срокове липсата на обосновка и информация за конкретни проекти, множество научни и обществени съсловни организации представиха на сайта на Министерски съвет своите становища, доволен е държавният глава.

Румен Радев няма да прави анализ на плана, защото споделя изказаните положителни оценки и критики по плана. Според него това показва, че в обществото ни има амбиция и капацитет планът да бъде реален двигател на възстановяването и прогресивното развитие на България.

По думите му гражданската амбиция се сблъсква с наложената информационна и времева рамка от правителството. Радев посочи, че правителството тепърва трябва да разработи важните конкретни проекти и ще има възможност да ги сменя, да ги изменя и това ще става извън общественото обсъждане.

При такова развитие на ситуацията е ясно, че правителството ще наложи изцяло новите проекти, няма яснота дали ще се съобрази с принципите на разработените становища и крайната цел – финансовите средства да бъдат управление по един заложен от правителството начин, подчерта държавният глава.

Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се превръща в поредното средство за усвояване на финанси чрез саниране и строителство, настоя Радев и посочи, че планът е огромна възможност за модернизацията на България не само в икономиката, но и в цялостната обществена система.

„Може би съм споделял, че каквито и социални, и икономически модели да прилагаме, каквито финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени моделът на управление, докато не засилим гражданския контрол върху работата на правителството, докато не установим ясни механизми за прозрачност, отчетност и отговорност в неговата работа, докато не укрепим държавността и пресечем злоупотребите с национални и европейски средства“, категоричен бе Радев.

Процесите и силната гражданска енергия ни дават основание да вярваме, че през 2023 г. когато ще започнат плащанията по утвърдените проекти, ние ще сме успели да променим и въведем конституционните, законови и организационни промени в тази насока, настоя Румен Радев.

За това предложенията на президентската институция за модернизация на България, прозрачно и ефективно управление са стъпка срещу политикономията на прехода да се разпределят и усвояват напълно подробни публични средства без гражданското общество, да знае какво става с тези средства.

Планът за възстановяване и устойчивост на България по предложение на президентската институция за модернизация, прозрачно и ефективно управление са в областта на създаване на интегрален мониторинг на важни сфери в обществено-икономическия живот, изграждане и развитие на мултифункционален младежки образователен комплекс за наука и иновации, разширяване на ВЕЦ и ПАВЕЦ мощностите и пълноценно използване на геотермалната енергия за балансиране на електроенергийната система, създаване на Регионална генетично-диагностична мрежа с Координационен център по биобезопасност и създаване на система на спешна медицинска помощ по въздуха.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *