Президентът нахока здраво Василев и Петков: Доставките на руски газ да не се пипат, свързани са с националната сигурност!

България отблизо

След среща с ученици на полигона в Панчарево президентът Румен Радев коментира пред журналисти  най-важните проблеми – цените на тока и доставките на газ от Русия.

„Знаете, че мораториумът върху цените на тока за битовите потребители беше необходим, за да има време време за анализи и разчети. Редно би било в края на този мораториум правителството да има ясно решение за действие, а не сега да ме питате какво да се прави.

Очаквам, че отговорните фактори в правителството ще вземат мерки в най-скоро време, така че тези кризи с цените на електроенергията да бъдат поносими за българите.

Виждате в другите държави какво правят, за да защитят гражданите си. Нещото, за което не се говори, но то наближава е излизането на битовите потребители на свободния пазар. Досега България е единствената страна, която е защитена. Искам час по-скоро да видя каква е визията на управляващите за решението на този проблем. Надявам се решението да не е бързо и без подготовка, както беше преди две години“, каза Радев.

Попитан как оценява кабинета „Петков“, той каза: „Както знаете, кризите са много и се застъпват. Изключително тежки са, а факторите са много. Още на консултациите за съставяне на кабинета споделих, че който има амбициите да управлява, трябва да го прави и в условия на кризи. Очаквам управление с видим ефект за ефикасна политика“.

„С Оливър Вархей извървяхме един път на осъзнаване, че има проблем и трябва да бъдат предприети ясни конкретни действия за гарантиране  правата на македонските българи, за изкореняване езика на омразата, подновяване на учебници, така че да не се възпитават децата им в дух на омраза към България.

Той сподели, че тези проблеми вече се осъзнават и се превръщат все повече в ангажимент на Европейския съюз. Въпросът е с какви механизми и инструменти да се гарантира защитата на нашите интереси. Очаквам българското правителство да защити това по категоричен начин„, каза Радев.

„Неслучайно на всички европейски лидери обръщах непрекъснато внимание и повтарях да се следи какво става с преброяването, защото при нас постъпват много сигнали за безправие на македонските българи, които не смеят да заявят открито, че са такива, а тук 120 хиляди имат документ за самоличност. Трябва да получим ясни гаранции за защита на нашия интерес“, допълни държавният глава.

На въпрос дали трябва да изпратим оръжия на Украйна, както ГЕРБ искат, президентът категорично заяви: „Вие знаете ли с какви боеприпаси разполага армията ни? Тези хора от ГЕРБ трябваше през годините, които управляваха, да направят така че да има какво да дадем. Сега и да искаме няма какво да дадем на Украйна„.

Той попари и твърденията на финансовият министър Асен Василев, че България е готова да спре доставките на руски природен газ.

„Да се твърди в държавата с най-бедното по отношение на енергийна сигурност население, че трябва да се спрат доставките на газ от Русия…Да преобърнем схемата и дори да плащаме по-скъпо. За мен това е недопустимо. То е свързано с националната сигурност“, каза държавният глава.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *