Президентът на Иран пред Путин: Време е доларът да бъде детрониран като световна валута!

Свят

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей се срещна с руския президент Владимир Путин във вторник и коментира, че щатският долар трябва постепенно да бъде изваден от световната търговия и е крайно време той да престане да бъде световна валута.

Хаменей предупреждава за „западните измами“ и изразява надежда за подобряване на двустранните отношения между двете страни.

Хаменей също спомена, че войната е лоша и че страната му не е доволна, че обикновените граждани страдат от нея, имайки предвид войната в Украйна.

Срещата идва, след като преди това Путин разговаря с турския президент Реджеп Ердоган.

Кабинетът на върховния лидер публикува изображение на Хаменей, който се ръкува с руския президент, което е рядко явление след пандемията от COVID-19. Хаменей се ръкува единствено със сирийския президент Башар ал-Асад, другият основен съюзник на Иран в региона, който направи изненадващо посещение в Техеран през май, пише „Ал Джазира“.

„По отношение на международната сигурност ние ще засилим нашето сътрудничество“, каза Путин и добави, че двете страни играят основна роля в гарантирането на сигурността на Сирия.

Иранският президент му каза, че сътрудничеството между Иран и Русия е създало стабилност и сигурност в региона.

„Държавите, които направиха твърдения за борба с тероризма в Западна Азия, не предприеха никакви смислени стъпки в това отношение, но Ислямска република Иран и Русия показаха своята честна и сериозна воля чрез сериозно сътрудничество в борбата с тероризма“, каза Раиси.

Това е петото посещение на Путин в Техеран и второто му посещение в чужбина, след като започна войната в Украйна през февруари. Путин за първи път посети иранската столица през 2007 г., а след това през 2015, 2017 и 2018 г.

Посещението му идва дни след като президентът на Съединените щати Джо Байдън завърши обиколката си в региона, в рамките на която посети Израел, окупирания Западен бряг и Саудитска Арабия, където също се срещна с арабските лидери от региона.

Срещите идват, след като делегацията на Путин, която пристигна късно в понеделник, по-рано във вторник подписа меморандум за разбирателство (MoR) на стойност 40 милиарда долара с Иран за разработване на петролни и газови находища.

Иран има вторите по големина запаси от природен газ в света след Русия, но изостава в разширяването на инфраструктурата си поради санкции, които попречиха на чуждестранните инвестиции.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *