Персите отвръщат на удара: Ще сложим край! Ето какъв е планът на Иран!

Свят

Краят на катастрофалното присъствие на САЩ в Западна Азия започна“. 

Това каза иранският външен министър Джавад Зариф по повод убийството на генерал лейтенант Касем Сюлеймани, осъществено от безпилотен американски дрон, който изстреля ракети по международното летище в Багдад.

Иранският външен министър дори заяви, че американците се държат по-зле и от гангстери, а държавният секретар Майк Помпео не е нищо повече от „клоун, който се е маскирал като дипломат“.

Междувременно, иранските власти са категорични. Техеран подготвя отговор, заради убийството на генерал Касем Сюлеймани, който ще сложи край на американското присъствие в Близкия изток. Това заяви командирът на Ислямския революционен гвардейски корпус, генерал-майор Хосейн Салами, съобщава агенция Fars.

„Мъченическата смърт на генерал Касем Сюлеймани ще бъде последвана от стратегическо възмездие, което несъмнено ще сложи край на американското присъствие в региона“, обеща иранският генерал и добави, че Техеран няма да спре пред нищо, за да постигне целта си.

Хосейн Салами отбеляза, че Вашингтон сам е предизвикал такава реакция от страна на Иран. Според него, „актът на възмездието“ ще засегне огромна територия и ще окаже голямо въздействие“.

Както предава агенция „Ирна“, Салами отбеляза още, че Съединените щати „винаги търпят смазващи поражения“ заради собствените си грешки. Военният лидер добави, че всеки, който стане съюзник на САЩ по този въпрос, автоматично ще бъде считан за враг на мюсюлманските страни.

В същото време, висшето командване и бойците от елитния ирански боен корпус КСИР, са готови да „отмъстят“ за убийството на генерал Сюлеймани. Те се заричат „да отмъстят на престъпниците и на съучастниците в това престъпление“, заяви командващият на елитните ирански сили адмирал Алиреза Тансири. Според него, сухоземните и въздушните части, както и флотът, чакат инструкции от върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Припомняме, че аятолах Хаменей предупреди, за „страшно възмездие“, което очаква извършителите и съучастниците в убийството на Сюлеймани. От своя страна президентът Хасан Роухани нарече това престъпление, извършено от американската страна, „изключително тежко“. 

А планът на Иран е простичък. Да се създаде единодействие между Иран, Сирия и Ирак. И с помощта на Русия и Китай да се ограничи американското военно присъствие в Близкия Изток. Как точно ще стане това, подозираме, че засега не знаят дори в Иран. Но започналите консултации на висши ирански политически и военни лидери с Русия и Китай дават основание да се мисли, че скоро ще има някакъв план, който ще започне да се изпълнява незабавно.

А арабският свят с радост ще помогне, понеже „слонът“ САЩ дотегна на всички. И хората, не само в Близкия Изток, но и навсякъде по света, предпочитат нормалните търговски и дипломатически отношения с Русия и Китай, отколкото каубойския диктат на Вашингтон.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *