Президентът на Хърватия отряза НАТО: Няма да участваме във война, вие сте опасни за света!

Свят

В случай на конфликт между Русия и Украйна хърватските власти ще изтеглят целия си военен персонал от силите на НАТО в Източна Европа. Това съобщи във вторник президентът на републиката Зоран Миланович по националната телевизия HRT.

„Аз, главнокомандващият на хърватската армия, гледам изявления, според които НАТО – не отделна държава, не САЩ – увеличава присъствието си и изпраща някакви разузнавателни кораби. Ние нямаме нищо общо с това и няма да има нищо, гарантирам го“, подчерта държавният глава.

„Хърватия не само няма да изпрати, но в случай на ескалация ще изтегли всички, до последния хърватски войник. До последния!“, обеща президентът.

Той обаче отбеляза, че това няма нищо общо с Украйна или Русия. Решението, според него, се дължи на „динамиката на американската вътрешна политика, а именно Джо Байдън и неговата администрация“, чието издигане на власт подкрепи Миланович.

„Въпреки това по въпросите на международната сигурност виждам непоследователност и по същество опасно поведение“, подчерта хърватският президент.

Миланович спомена и своите политически опоненти – външният министър Гордан Гърлич-Радман, министърът на отбраната Марио Банойич и премиерът Андрей Пленкович.

„Ако искат Гърлич-Радман и Бане да отидат в Брюксел, но що се отнася до хърватската армия, нищо няма да излезе, Хърватия няма да участва в това, а Пленкович може да заплашва Русия колкото си иска. Хърватия трябва да бяга от това като огън“, каза президентът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *