Президентът Радев влиза рязко в политиката, оглавява свое движение?

България отблизо

Президентът Румен Радев отправи призив за национално единение.

В специално обръщение държавният глава заяви, че група общественици са се обърнали към него с тази инициатива. Президентът посочи, че наследените обществени разломи трябва да се преодоляват, а не да бъдат употребявани за злободневен политически бизнес. И заяви, че ожесточението от миналото минира пътя към бъдещето, предаде БНТ. „Единението не закрива политическия дебат, а бди той да се провежда в името на националния интерес, с уважение към чуждото мнение и свободата на словото. Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита. Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието. Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението. Но, убеден съм: мъдростта ще победи ожесточението“, каза президентът.

Ето част от речта му:

Група общественици се обърнаха към мен с инициатива за национално единение.

Убеден съм, че милиони българи съзнават необходимостта от него. Съзнават, че историята не бива да слугува на политиката.

Че наследените обществени разломи трябва да се преодоляват, а не да бъдат употребявани за злободневен политически бизнес.

Че ожесточението от миналото, минира пътя към бъдещето.

 

Наивно е да очакваме, че стогодишният разкол ще приключи днес или скоро.

Че ще завърши с победа на някоя от страните на сто и първата или някоя от следващите години.

Но моралното и интелектуалното надмогване на разкола е единственият път към успеха.

 

България избра пътя на европейска демокрация и трябва да гради своето бъдеще около принципите на свободата, законността, справедливостта и уважението към човека.

 

Единението не закрива политическия дебат, а бди той да се провежда в името на националния интерес, с уважение към чуждото мнение и свободата на словото.

Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита.

Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието.

 

Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение.

Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението.

Но, убеден съм: мъдростта ще победи ожесточението.

 

Политолози побързаха да кажат, че Радев може би поставя началото на свой политически проект. Други пък коментираха, че просто иска мир в държавата. А трети са категорични, че е тръгнал твърдо срещу ГЕРБ и Борисов.

Tagged

2 thoughts on “Президентът Радев влиза рязко в политиката, оглавява свое движение?

  1. Привеетсвам смелостта на президента. Наистина това е пътя, но за да бъде реализирана единствено спасителната за България идея, трябва да се започне от ограничаване на влиянието на „чуждите сили“ и сплотяване на родолюбивите български граждани. Недопускането до партийното и държавно ръководства на тези наши съграждани, които са продали душите си на ТАЙНИТЕ структури и НПО-финансирани от чужбина е първостепенна и неотложна, ежедневно спасителна дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *