Президентът Радев каза дали можем да дадем оръжия на Украйна и какво ще стане с българската армия!

България отблизо

Днешният ден ясно показва, че всяка една държава трябва да разчита на подкрепа от алианса. За кой ли път искам да напомня, че няма място за повече отлагане на модернизацията на армията.

 

Това заяви президентът Румен Радев в полигона „Ново село“, където Италия прие ролята на рамкова държава на многонационалната бойна група на НАТО в България.

По думите на държавния глава досега има липса на ново въоръжение, дефицит от способности и съкращения. Призова да не се политизират проблемите на българската армия.

Според Радев години наред модернизацията е била спъвана, а сега същите политици, които са спъвали модернизацията бързат да предоставят въоръжение на Украйна, без да са въвели нищо ново и да ни лишат и от малкото, което имаме в момента. Мантрата, че предоставяйки въоръжение на Украйна, веднага ще получим друго в замяна, издава тежка некомпетентност. Това са сложни процеси, които ще отнемат години и за всичко това ще трябва да си платим, каза Радев.

По думите му предоставянето на оръжия за Украйна сега, ще задълбочи дефицита ни на способности и ще лиши страната от това, което имаме.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира, че има спешна нужда от финансирането на армията, като целта е за 2% от БВП за отбрана, при положение, че много от европейските държави заделят 2,5-3% от БВП.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *