Президентът Радев: Не знам с какво Русия заплашва България, питайте Борисов!

Свят

В отговор на въпроси на журналисти в Брюксел дали страната ни се чувства заплашена от Русия, президентът Радев призова въпросът да бъде отправен към тези, които са докладвали пред партньорите с какво е застрашена България.

 

„Знаете кой е докладвал в НАТО, в Брюксел. Аз специално този доклад не съм го получил, нито пък знам с какво Русия заплашва България“, заяви Румен Радев.

Държавният глава призова и за използване на всички механизми за сътрудничество с Русия в областта на сигурността, климатичните промени, справянето с ковид, което дава възможност да се търси баланс и съхраняване на диалога.

По думите на президента, разговорите в Брюксел са се базирали на „балансиран доклад на върховния представител по въпросите на външната политика Жозеп Борел“, като много европейски лидери са изразили тревогата си от състоянието на отношенията с Русия. Изводът е, че растящото напрежение, разделението в Европа не е изобщо от полза на ЕС и затова и в самата декларация изрично се позовава, че политиката към Русия трябва да продължи на основата на петте принципа за политика на ЕС спрямо Русия, съставна част от които е и диалогът.

„Затова беше възложено и на върховния представител на Европейската комисия да подготвят доклад за необходимата политика спрямо Русия, така че да се отчитат и всички тревожни моменти, но да се отчита и необходимостта от диалог“, посочи държавният глава.

„Трябва да търсим нови инструменти за сътрудничество с Русия. Виждате, че сме в санкционен режим от 2014 г. Това променя ли ситуацията към по-добро? Изчерпваме ли всички инструменти, така че да постигаме устойчиво и принципно сътрудничество с Русия? Ето това споделих и с това се съгласиха, мога да кажа и другите лидери, че ние трябва да търсим пътища, да прилагаме нови методи, нови инструменти, с които да постигаме напредък защитаващ интересите на двете страни“, заяви още президентът Румен Радев по повод провелия се дебат в Европейския съвет за отношенията на ЕС с Руската федерация.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *