Президентът Радев обеща: Започваме проверка как се строи магистрала на „тъмно“ и къде са потънали 4,5 милиарда лева

България отблизо
Ще се направи всичко възможно, за да се проверят твърденията, че газопроводът е строен от беларуски компании под санкции с техника, отклонена от европроекти. Това увери президентът Румен Радев.

„Ще се направи всичко възможно това да се  провери. Не само „Турски поток“.

Виждате, че цяла магистрала се строи „на тъмно“.  Огромни ресурси се плащат, знаете 4,5 млрд. лв. с „ин хаус“ процедури без обществена поръчка, с неясни критерии и когато се строи „на тъмно“, винаги се създават условия за две неща – условия за корупция, условия за ниско качество“, посочи държавният глава.

 

По думите му тези проверки са изключително трудни, защото тепърва трябва да се разбере кои са контрагентите. Не е известно и какви пари са получавали те, срещу какви дейности, при какви гаранции и при какво качество.

 

„Това са сложни механизми за проверка, защото изискват големи екипи от хора, а всъщност това са същите хора, които са сключвали договори, които са раздавали пари, които са изготвяли технически спецификации, които са приемали обектите за готови. Трябва да се мобилизират същите институции и контролни органи, които досега не са реагирали, дали са имали информация, или не“, уточни още държавният глава.

Но ние ще се постараем да стигнем до истината!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *