Президентът Радев призова извънредното положение да се ползва в интерес на хората, а не на олигархията! И намекна, че галопиращото обедняване може да доведе до бунтове и хаос!

България отблизо
Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта на извънредното положение през първия месец от неговото прилагане. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Мизерията не е спасение от вируса. Гладът може да надделее над страха. А последствията рискуват да бъдат по-страшни от самия вирус.

Това заяви държавният глава Румен Радев в изявление по повод на искането за удължаване на извънредното положение.

„Считам обаче, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни.“

„Здравеопазването ни във взаимодействие с останалите обществено значими системи, следва да възприеме по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса. Да разшири значително обхвата на тестване, фокусирайки се върху различни социални и рискови групи, за да придобие реална информация за картината в страната и да действа целенасочено“, настоява Румен Радев.

 

По думите му възможно най-бързо трябва да си поставим цел да се върнем към нормалния начин на живот.

 

Мерките в защита на пострадалите следва да са ясни и ефективни. Дългата изолация поставя на изпитание психиката на хората. Управляващите трябва да преосмислят социалната изолация в разумни срокове. Необходим е гъвкав подход, високо съзнание и мисъл за другите. Българският парламент трябва да прояви отговорност.

„Трябва да си поставим ясна цел – възможно най-бързо връщане към нормален ритъм на живот”, призова президентът. Тази цел може да бъде постигната само с обединените усилия на институциите и на всеки един от нас. Следващите месеци ще бъдат решаващи и за позиционирането на нацията ни в един нов свят, в който ще оцеляват и прогресират онези, които успеят да бъдат сплотени и иновативни.

 

„Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазването на хронично болните и спешните случаи.Част от мерките в извънредния закон се определят от гражданите и бизнеса като недостатъчни, а в някои случаи – и неудачни. Нашата здравна система проявява слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците ни. Формулата 60:40 е трудно приложима. В условията на криза реалната помощ е безвъзмездната”, изтъкна Радев.

Трябва да заложим на чувството за отговорност, не на репресиите и цензурата.

Той се обърна към парламента с апел „да прояви отговорност и да намери форма да продължи своята дейност”.

„Правителството прибягва до нов заем в размер до 10 млрд. лв., преди да използва резервите в бюджета, като преосмисли своите приоритети. Това е тежко решение, което ще плащаме с години“, заяви Румен Радев и поиска гаранции за прозрачност и ясни разчети за финансово подпомагане на всички засегнати.

Очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ, а и с постигане на оптимален баланс между ограничения и социално-икономическа активност, настоя още веднъж в словото си държавният глава, който възропта и от високите глоби, които се налагат в условия на извънредно положение.

За втори път в словото си Румен Радев настоя: „управляващите трябва да преосмислят социалната изолация в разумен срок.“ В дългосрочен план трябва да заложим на съзнанието и чувството за отговорност, не на репресиите и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи

 

По думите на Румен Радев кризата открои своите тихи герои – лекарите, полицаите, преподавателите.

 

Нека не се оставяме на отчаянието. Задружните ни усилия е ключът към успеха сега и за в бъдеще, каза президентът, съобщават информационните портали Блиц.бг и Нюз.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *