Президентът Радев с категорична позиция спрямо заплахите срещу българи в „Миротворец“

България отблизо

Президентът Румен Радев коментира включването на още български граждани като „врагове на Украйна“ в печално известния украински сайт „Миротворец“:

Против съм да бъде заплашван с убийство който и да е български гражданин. Когато имаше заплахи към журналиста Христо Грозев, държавата се задейства моментално и от всички институции, заедно със службите и нашите партньори направихме така, че да гарантираме сигурността на българския гражданин.

Очаквам и сега по същия начин българското правителство най-сетне да вземе отношение и ако са верни сигналите за списък с български граждани под заплаха в украинския сайт „Миротворец“, трябва да има действие. Всеки български гражданин трябва да бъде защитаван, когато е под заплаха неговия живот и сигурност.

Сайтът „Миротворец” е създаден през 2014 г. по инициатива на тогавашния нещатен сътрудник на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко, който по-късно става зам.-министър в украинското МВР, оставайки на този пост до 2021 г. Сайтът се обявява за „интернет представителство на Центъра за изследвания на престъпления против основите на националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на гражданите”.

„Миротворец” нашумява през 2015 г., когато украинският опозиционен журналист Олес Бузина и украинският опозиционен политик Олег Калашников, включени с лични данни в списъка на сайта, са убити при атентати. По-късно жертви на покушения стават и други хора от листата. Сред най-скорошните случаи са убийствата край Москва и в Санкт-Петербург на също развивалите медийна дейност руснаци Дария Дугина и Владлен Татарски. След смъртта им върху техните снимки в „Миротворец” се появява диагонален надпис в червено: „Ликвидиран”. Разделът със списъка на хора на този сайт носи многозначителното наименование „Чистилище”.

Преди няколко дни СБЖ излезе с позиция по повод включването на журналистката Диляна Гайтанджиева в зловещия списък на „Миротворец“:

През последните дни сред колегията основателно нараства възмущението и тревогата от разгласената вест, че печално известният украински сайт „Миротворец” е включил наскоро в списъка си с „врагове на Украйна” още една българска гражданка и журналистка – Диляна Гайтанджиева, удостоена през 2013 г. със „Златно перо” на СБЖ за свои международни журналистически разследвания. „Миротворец” я клейми за нейни разследвания, свързани с Украйна.

Напомняме, че в зловещата листа на „Миротворец” от 2018 г. фигурират и още български журналисти, нарочени за разправа заради своята професионална работа – като Велиана Христова, член на УС на СБЖ, Велислава ДъреваЕлена ЙончеваХристо ГеоргиевРумен Петков и други. Там са включени и други български граждани – анализатори, учени, политици. Сред тях са Валентин Вацев, Ваня Добрева, Волен Сидеров, проф. Иво Христов и други.

Съюзът на българските журналисти настоява българското правителство и компетентните органи да информират обществеността у нас какво е предприето, за да бъдат защитени правата и сигурността на българските граждани, сред тях и журналисти, включени в списъка на „Миротворец” и изложени на повишен риск чрез разгласяване на личните им данни. Изискваме властта да гарантира защитата им.

Настояваме и за информация повдиган ли е този въпрос при българо-украинските контакти на работно, на високо и на най-високо ниво, а ако не е повдиган – защо не е и кога ще бъде сторено това.

Апелираме към Комисията по култура и медии в Народното събрание спешно да излезе с позиция относно казуса с включване на български журналисти в чуждестранен списък със заплашващо правата и сигурността им внушение.

Също така СБЖ настоява българските представители в структурите на Европейския съюз да поставят най-решително въпроса за съществуването на сайта „Миротворец” в държава, окуражавана в стремежа ѝ за бъдещо членство в ЕС. Чрез списъка си този сайт нарушава базисни правни норми в ЕС и застрашава правата и сигурността на много хора, включително и европейски граждани.“

Източник Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *