Президентът Радев: „Ултиматуми не приемам от никого! Ще реша за Гешев в обозрим срок. Четете Конституцията!

България отблизо

Президентът Румен Радев не каза кога ще подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, но каза, че ще реши в „обозрим срок“.

„Ултиматуми не приемам от никого. Ще реша в обозрим срок. Виждате, че не съм човек, който протака и използва различни машинации. Отговорът на всички ваши въпроси е в Конституцията, четете внимателно и там ще си отговорите“, отсече държавният глава пред журналисти.

На въпрос дали ще се обърне към конституционния съд за тълкуване, той пак настоя: „Четете Конституцията, там са всички варианти. Аз ще се произнеса в обозрим срок. Когато реша!“.

На настояването на Висшия съдебен съвет указът да бъде подписан от 3 до 7 дни, Радев отговори: „Аз също се обърнах към ВСС също с настояване, което те не изпълниха по най-добрия начин“.

Припомняме, че президентът не подписа указа за назначаването на Гешев за Главен прокурор и го върна на ВСС за преразглеждане.

Оттам веднага го прегласуваха.

В момента текат протести, включително и пред Президентството.

Радев може да се обърне към Конституционния съд за тълкуване на казуса, тъй като в процедурата участваше само един кандидат, но пък в Конституцията няма ясно написано какво се прави в подобни случаи.

Някои използваха това за извиване на ръцете на президента, а други го поставиха в позиция да решава нещо, което не е в правомощията му.

Бившият шеф на Канцеларията на президентството Иво Христов заяви вчера, че Конституцията ни е овехтяла и е време да се приема нова.

Защото в определени случаи тя работи само за управляващите.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *