Президентът скръцна със зъби на политиците. Докога ще разигравате народа?

България отблизо

Президентът Румен Радев заяви от Брюксел, че е крайно време да се намери изход от тази политическа криза, в която се намираме в момента.

„Силно се надявам разумът да вземе връх, като нашите народни представители най-сетне конституират това Народно събрание. Това означава да се обединят поне около председателят на Народното събрание, за да може то да започне да функционира. Да започнем и консултациите, защото в момента и това не можем да направим. Най-важното е механизмът на работа на това Народно събрание. Ние очакваме да даде продукт, а в момента се занимава с вътрешни проблеми. Учудващо е, че още в началото на Народното събрание вместо да даде резултат, то започва с конституционна криза“, посочи Радев.

Президентът наблегна, че е много важно да бъдат приети бюджетът, както и подготвените от служебното правителство проектозакони по Плана за възстановяване и устойчивост.

На въпрос как ще коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която намекна за унищожаване на парламентаризма и еднолична власт, Радев беше лаконичен: „Лидерите на политическите партии, особено парламентарно представените, трябва да поемат най-сетне своята отговорност и да направят така, че да привлекат така българските граждани към урните, че да имат едно много по-сериозно представителство и да не се стига дотук“, допълни държавният глава.

„Очаквам народните представители да изпълнят дълга си към българските граждани и държавата и да конституират парламент. Защото проблемите, които трябва да се решават, са много. Много закони чакат, важни държавни органи – ВСС, БНБ, работят в непълен състав или с изтекъл мандат, ако така продължаваме, ще доведем държавата до пълен блокаж“. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев, който участва в заседанието на Европейския съвет.

По думите му той не може да връчи мандат, докато в Народното събрание не бъдат структурирани парламентарните групи.

Президентът коментира и решението на Нидерландия да блокира за пореден път присъединяването на България към Шенген. Нидерландският парламент прие резолюция, в която се казва, че не трябва да гласува за присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *