Руската армия настъпва към Харков, украинските войски са отхвърлени назад в Херсонска област!

Свят

Украинските военни отстъпват в района на Харков.

 

В резултат на поредица от неуспешни атаки и прегрупиране, украинските военни напълно загубиха инициативата в района на Харков и започнаха да отстъпват на запад.

Към момента е известно, че украинските войски, които доскоро контролираха селището Горобьевка, са загубили контрол над него и продължават да отстъпват в посока на селището Двуречное.

Известно е, че отстъплението на въоръжените сили на Украйна започна едновременно в няколко посоки и днес е много вероятно руските части да имат възможност да щурмуват Купянск, разположен само на 12 километра от Горобьевка, твърдят чуждите агенции.

Сегашната обстановка в това направление на фронта показва факта, че въоръжените сили на Украйна не успяха да изградят ефективна отбрана и поради прехвърляне на силите си в редица други посоки могат да бъдат обкръжени, пишат горепосочените агенции.

Руските войски атакуваха местата на дислокация на две бригади от въоръжените сили на Украйна на Купянско направление, в резултат на което бяха унищожени над 40 украински военнослужещи, четири бойни бронирани машини и три пикапа. 

Това съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков.

„На Купянското направление руските войски нанесоха огневи поражения на части от 14-та и 92-ра механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна, както и чуждестранни наемници, в районите на населените места Петропавловка, Песчаное и Берестовое на Харковска област, “, уточни той.

На 19 октомври рано сутринта украинците започнаха артилерийска подготовка и преминаха в настъпление с до две батальонни тактически групи, в атака бяха хвърлени над 20 танка, около 20 бойни машини на пехотата и бронирани машини.

Едната бронирана група на въоръжените сили на Украйна от страната на Новогригоровка отиде да пробие Нова Каменка, другата се премести отново близо до Дудчан.

Украинските нападатели бяха посрещнати от артилерийски огън и противотанкови ракетни комплекси на руските въздушно-десантни войски, отново на помощ се притекоха бойци от руската 126-а бригада за брегова отбрана и мотострелковаци.

Руските защитници продължават да водят артилерийски обстрел в дълбочина на фронта, води се контрабатарейна битка, участват руснаци и от другата страна на Днепър.

На помощ на руските части долетяха щурмови самолети Су-25 и хеликоптери Ка-52 Алигатор.

Известно е за унищожаването на до 10 единици вражеска техника, пехотата също претърпя значителни загуби, според агенциите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *