Елена Поптодорова: С Русия трябва да разговаряме без сантименталността на религия, на русофилство и на славянство!

България отблизо
Очевидно Русия използва наши уязвимости. Българската слабост е тази дълго култивирана безусловна, безкритична вяра в това, че Русия е крайното добро.
Ние трябва да си сложим едни добри защитни граници –  и през тях да разговаряме с Русия. Трябва да разговаряме с категоричност, която да не преминава през сантименталността на религия, на русофилство, на славянство и т.н.

Това заяви пред БНТ вицепрезидентът на Атлантическия клуб Елена Поптодорова.

Министерството на външните работи на България обяви още един руски дипломат за персона нон грата и поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, където имаше и унищожени веществени доказателства. Прокуратурата изнесе тези данни в последните дни и това отново повдигна доста въпроси, каза още тя.

По думите и, това е малко закъсняла реакция от българска страна след случая с отравянето на Скрипал, когато ние свенливо отказахме да говорим по случая, както и да предприемем действия. Всички останали дипломати, около 160 души, бяха експулсирани от страните от Европейския съюз.

С гоненето на дипломати ще се продължава, докато има поводи за това, подчерта Поптодорова.

 

На Поптодорова сигурно и се иска да изгоним всички руски дипломати. И да оставим западните шпиони да вършеят из България. Да ги оставим да бъдат „съветници“ дори на наши висши политически и военни ръководители. Мантрата, че сме членове на НАТО и ЕС не върши работа, защото ние сме суверенна държава и нашият народ иска да има приятелски отношения с Руската федерация.

Каквото и да говорят атлантиците, ние сме свързани с Русия и нашата съдба е обща. И не само заради славянския род, кирилската писменост и православната вяра. Ние сме свързани, защото ако не беше Русия, нямаше да я има и България. Винаги в трудни и съдбоносни моменти от нашата история, руските витязи, заедно с българските опълченци са се били рамо до рамо за свободата на България.

Така че ние не можем и не искаме да се отречем от Русия. А който иска да се отрича – да върви на Запад и да не се връща в родината ни. Който иска да приема западните „ценности“, да отива там.

Тук ние имаме свои традиционни ценности, които няма да заменим за такива измислени в последните няколко години от евроатлантиците.

Tagged

1 thought on “Елена Поптодорова: С Русия трябва да разговаряме без сантименталността на религия, на русофилство и на славянство!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *