Премиерът на Италия скочи на ЕС: Не се бъркайте в отношенията ни с Русия!

Свят

Премиерът на Италия Джузепе Конте нарече дълбоко оскърбителен намекът на някои западни информационни агенции, че Русия била поставяла някакви условия на Рим в замяна на помощта, която руските хора оказват на страдащото от епидемията на коронавирус население в страната.

„Самият намек за това дълбоко ме обижда. Това е обида за италианското правителство и за италианския народ“, цитира го ТАСС, позовавайки се на интервю на Джузепе Конте пред британската телевизионна и радио корпорация „Би-Би-Си“.

„Да се мисли, че безкористната и самоотвержена помощ, която получаваме от Русия или други страни, би могла да промени нещо в италианската политика, е голямо оскърбление не само за мен, но и за президента Владимир Путин, както и за руския народ. Преди и по време на тази огромна помощ, която дойде на крилата на грамадните руски самолети, аз имах дълги разговори с президента Путин. И държа да подчертая, че по време на тези разговори никога не се е поставял въпрос за някакво заплащане или овъзмездяване по друг начин на руската страна, заради помощта, която ни оказват. Такова нещо дори не ни е идвало на ум. Понеже ние бяхме заети с това как най-бързо и най-добре да се окаже помощ на нашето страдащо население. Още веднъж заявявам, че нито президентът Путин, нито Русия никога е са и мислили да се възползват по някакъв начин от тази страшна ситуация“, подчерта категорично Конте.

По този начин италианският премиер с един замах пресече започналите всякакви западни спекулации около помощта, която страната получи от Русия, Китай и Куба, но не получи от своите уж най-близки партньори и съюзници от ЕС и НАТО.

Той индиректно каза на Брюксел и Вашингтон да не се бъркат в отношенията на Италия и Русия, както и на Италия с другите страни, понеже в разгара на коронавирусната епидемия те изгубиха това право. Италия, подчерта Джузепе Конте неведнъж отправи зов за помощ към Брюксел, но не получи нищо друго, освен паническо затваряне на границите на своите съседи и „съюзници“ по ЕС и НАТО.

А като се има предвид, че Конте бе издигнат за премиер на Италия с подкрепата на същия този Запад, може да стане ясно на всеки огромната пропаст, която вече съществува между Апенините и Брюксел. Затова анализаторите прогнозират, че след пандемията Италия също ще избяга от Евросъюза, който само иска, но нищо не дава.

Tagged

1 thought on “Премиерът на Италия скочи на ЕС: Не се бъркайте в отношенията ни с Русия!

  1. ,,Великия“ ЕС и още ,,по великото“ НАТО!?!Да се гръмна или да се евтаназирам?От Брюксел до Рим са 900 мили,а от Москва до Рим ,,само“ 1900 мили?!Помощта на първите ,които са съюзници,а дали,на Италия никаква я няма,докато помощта на тъй наречения враг Русия отдавна е в наличност!
    Хм,а ние,българите,какво чакаме?Разбира се някое друго милиардче,което ще изпапкат определени хора,а ще плащаме ние,непапкалите де!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *